Ugrás a tartalomhoz

Mezőkövesden is szüretelnek

Mezőkövesd hírei

A cserszegi fűszeressel Mezőkövesd határában is megkezdődött a szüret. Nem lesz rekordtermés.

Szeptember első hetében a Mezőkövesd környéki szőlőültetvényekben is megkezdődött a szüret. Az első fajta a cserszegi fűszeres volt, most következik a Leányka, valamint a többi fehér fajta, de utóbbiakból kevés van a környéken. Később következnek a kékszőlők. A hőség magas cukorfokot eredményezett, de a savaknak nem biztos, hogy használt.
Sebe Imre, a Bükki Borvidék Hegyközségi Tanácsának mezőkövesdi szőlész képviselője elmondta, a tavalyinál 25-30 százalékkal kevesebb a szőlő mennyisége, de a minőség jó. A termés felvásárlási ára stabil, de nem magas.
A szőlőt idén nem pusztították kártevők, de tavalyról áthúzódó betegségeket meg kellett szüntetni. Mezőkövesd környékén hatvan hektárnyi szőlő található, az elmúlt évben hét hektárra adtak ki telepítési engedélyt. Jövőre változik a telepítések szabályozása.
Lengyelné Kiss Ivett, a Bükkaljai hegyközség hegybírója szerint a borvidék előnyben van a telepítések terén, hiszen itt nehezen indult a terület bővülése, ezért nem hiszi, hogy a jövőben korlátoznák a telepítéseket. Kiemelte, akinek van telepítési jogosultsága, december végéig kérjen telepítési engedélyt, vagy adja el a jogosultságot, különben elvész.
A hegybíró felhívta a figyelmet arra, hogy aki a telepítéshez támogatást igényel, az az egyéni tervet november másodika után adhatja be, s talajvédelmi tervet is kell készíteni.

T. B.

Kapcsolódó hírek