Ugrás a tartalomhoz

Elindult a Mobilitási Hét (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Kerékpártúrával, közös sétával rajtolt el településünkön a Mobilitási Hét.  Az egyhetes program szeptember 16-án délután kezdődött el.

Idén 42 országban, köztük Magyarországon is elindult szerdán az Európai Mobilitási Hét, amelynek nyitónapja egyben az Autómentes Nap is volt. Hazánkban idén 181 település csatlakozott a kampányhoz, köztük Mezőkövesd is. Az akció célja, hogy felhívják a lakosság figyelmét a gépkocsin kívüli egyéb közlekedési eszközök, például a vonat, a busz, a kerékpár használatára, vagy épp a gyaloglásra. Ezzel nemcsak környezetünket óvjuk, hanem saját egészségünkért is teszünk.
Városunkban a program kerékpártúrával kezdődött kora délután, amely során több mint ötvenen tekertek el Szomolyáig és vissza. Ezt követően tartották meg a Mobilitási Hét hivatalos megnyitóját, ahol Pótáné Lázár Mária, főszervező köszöntötte a megjelenteket, majd Vámos Zoltán alpolgármester megnyitotta a programsorozatot. Városunk alpolgármestere elmondta, hogy 11 évvel ezelőtt a Tour de Mezőkövesd a Tour de Hungary országos kerékpáros megmozdulás programelemeként indult el, de a szervezők továbbgondolták és azóta minden évben megrendezik ezt a sportnapot. Hozzátette, hogy évről évre egyre nagyobb tömegeket mozgatnak meg, szólítanak meg. A Tourhoz kapcsolódó Életmódváltó Hetek keretében megtartott előadások, túrák, kirándulások révén pedig sok mezőkövesdit sarkallnak az egészségesebb életmódra. Azt is elmondta, hogy ezt a két programsorozatot jól kiegészíti a Mobilitási Hét is. Vámos Zoltán hozzáfűzte, hogy ezek az események fontos szerepet játszanak abban, hogy a város legyen a térség legegészségesebb települése.
A megnyitó gondolatok után a szervezők ismertették a résztvevőkkel a következő hetek programját, technikai információit. Szeptember 16-a zárásaként a több mint 50 résztvevő, köztük kisgyerekek, felnőttek, idősebbek körbesétálták a Kavicsos-tavat.


Kerékpáros kedd

Az autómentes akció keretében szeptember 22-ét Kerékpáros keddnek nevezték el, amelynek az a lényege, hogy ezen a napon kerékpárral, illetve gyalog kell a munkahelyre, illetve iskolába menni, amelyet a kiosztott teljesítményfüzetben le kell igazoltatni. Ez a kezdeményezés 2016. szeptember 20-ig tart, így arra ösztönözve az embereket, hogy egy éven keresztül minden kedden autómentesen közelítsék meg célállomásukat.


További programok

Az Európai Mobilitási Hét mezőkövesdi programja ezt követően szeptember 17-én és 18-án általános iskolásoknak meghirdetett kerékpáros ügyességi versennyel folytatódik. Emellett szeptember 19-én az immár 11. alkalommal meghirdetett Tour de Mezőkövesd programjaira is várják az érdeklődőket, ahol külön távokat teljesíthetnek a gyerekek, az idősek, az amatőr kerékpárosok és a profi versenyzők. A sorozat folytatásaként a hét során lesz még biciklis túra a Kövesdi Kilátóhoz, illetve Cserépfaluba. A programokon részvevők tombolát kapnak a teljesített távokért, akik között a szeptember 22-ei záráson értékes ajándékokat sorsolnak ki. Az egyhetes kampány látványos kerékpáros felvonulással zárul, amely során a Kavicsos-tótól egészen a főtérig bicikliznek majd a mozogni vágyók.
Mindezeken túl például a három sportrendezvény kapcsán fotópályázatot is hirdetnek a szervezők. A beérkezett műveket szakmai zsűri értékeli, és a legjobbnak ítélt fényképek külön díjazásban részesülnek.
A Mobilitási Hét, a Tour de Mezőkövesd és az Életmódváltó Hetek részletes programját a www.mezokovesd.hu oldalon, a Mezőkövesdi Újságban, valamint a Tour de Mezőkövesd és Életmódváltó Hetek facebook oldalán találhatják meg az érdeklődők.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek