Ugrás a tartalomhoz

Hálaadó hangverseny (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Jubileumi, hálaadó hangversenyt adott az idén fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Szent László Gálakórus. A szeptember 19-ei koncert egyben az Ars Sacra Fesztivál egyik programeleme is volt.

Az eseményen dr. Medvegy János plébános köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Fekete Zoltán polgármester méltatta a két évtizedes múlttal rendelkező mezőkövesdi kórust.
A programon részt vett és elmondta köszöntő gondolatait Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője, aki kiemelte az énekkar jelentőségét, fontosságát.
A 1,5 órás hangversenyen a kórus repertoárjából kapott ízelítőt a közönség, de a 2014 decemberében megalakult Szent László Babakórus is szerepelt az eseményen. Emellett rövid videók vetítésével elevenítették fel a kórus elmúlt két évtizedének fontosabb eseményeit, történéseit.
A koncert alkalmából a 100 éve született Páter Tamás Alajos zeneszerző atyáról is megemlékeztek, több művét is elénekelték.
A rendezvény végén Mozerné Horga Stefánia, kórusvezető egy szál virággal köszöntötte a kórus négy alapító tagját, akik a kezdetektől máig aktív résztvevői a próbáknak, szerepléseknek, fellépéseknek.


A Szent László Gálakórus elmúlt 20 éve

A mezőkövesdi Szent László Ifjúsági Énekkar 1995. május 1-jén alakult meg Szent László király halálának 900. évfordulója tiszteletére. Az alapítás ötletgazdája Mozer János karnagy, a gondolat életre hívója Mozerné Horga Stefánia magánének szakos zenetanár volt. Anyanyelvű repertoárjukon kívül énekelnek például latinul, olaszul, németül, angolul és lengyel nyelven is.
A mezőkövesdi Szent László templom kórusaként elsősorban liturgikus szolgálatot teljesítenek, így főként klasszikus egyházzenei kompozíciókat énekelnek, de minden más egyházzenei stílusban is jártasak. Világi klasszikus repertoárjuk is van.
Nemcsak Magyarországon, hanem határainkon kívül is szerepelt már a kórus, összesen 14 alkalommal. Énekeltek például a strassburgi Európa Parlamentben, a passau-i Magyar Konzulátus meghívására koncertet adtak az 1956-os forradalom 50. évfordulóján, valamint a Szent Korona Ünnepségen Mattseeben is felléptek.
Rendszeresen fellépnek egyebek mellett a miskolci Egyházi Kórusok Találkozóján, a miskolci Nemzetközi Kamarakórus Fesztiválon, a mezőkövesdi „Dicsérjétek az Urat!” kórustalálkozón. Emellett két egyházzenei CD-jük is megjelent, az egyik 2002-ben, a második 2008-ban.
A Páter Tamás Alajos egyházzenei versenyen ifjúsági kategóriában 2001-ben második, majd 2003-ban első díjat nyertek.
2005-ben Mezőkövesd Város Önkormányzata „Pro Urbe” díjjal tüntette ki az énekkart. 2013-ban az „Éneklő Magyarország Egri Minősítő Hangversenyen” nyújtott teljesítményükért, a KÓTA zsűrijének döntése alapján elnyerték az arany fokozat feletti, Gálakórus címet.
2014 decemberében, karácsonyi hangversenyükön jubileumi évet hirdettek. Ezen az eseményen mutatkozott be elsőként a kórus tagjainak, 3-10 év közötti  gyermekeiből megalakult Szent László Babakórus. A jeles évfordulóra meghirdetett jubileumi év 2015 decemberéig tart.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek