Ugrás a tartalomhoz

Kulturális Örökség Napjai (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Mezőkövesd is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai országos programsorozathoz.

1984-ben Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napja (mely Historic Monuments Open Day néven vált ismertté) címmel egyedülálló kezdeményezés indult útjára. Az akció célja az volt, hogy azok a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat. 1985-ben az Európai Tanács felkarolta ezt az eseményt, amelynek köszönhetően egyre több országban megrendezték a Nyitott Kapuk Napját.
Magyarországon 1999-től minden év szeptemberében a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megbízásából szervezik meg a Kulturális Örökség Napját, amelybe az ország szinte minden nagyobb települése részt vesz, köztük Mezőkövesd is.
A Kulturális Örökség Napjai keretében szeptember 19-én és 20-án rendkívüli nyitva tartással várták a kultúrakedvelőket városunkban. A Kisjankó Bori Emlékházat mindkét nap 10-16 óra között, a Matyó Múzeumot, a Hajdú Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumot és a Takács István Gyűjteményt pedig 9 órától 17 óráig kereshették fel az érdeklődők. A helyszíneken ingyenesen tekinthették meg az érdeklődők a kiállításokat.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek