Ugrás a tartalomhoz

Jubileumi kiállítás (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

100 évvel ezelőtt városunkban született Bartha Zoltán. A jeles évforduló alkalmából „Festményei és értékmentő kutatásai” címmel nyílt kiállítása szeptember 24-én a Közösség Házban.

Az ünnepélyes megnyitón Molnár Istvánné, az Ügyrendi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának alelnöke, önkormányzati képviselő mondott köszöntőt, aki kiemelte, hogy Bartha Zoltán munkáiból sugárzik a matyó kultúra szeretete, mezőkövesdi gyökerei mélyen megmaradtak a művészben, amely minden festményén, munkáján látszik.
A tárlatot Répászky Zoltán nyugdíjas tanár nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy a 100 évvel ezelőtt született Bartha Zoltán neveltetésének köszönheti, hogy ennyire beivódott festményeibe a matyó élet, hiszen édesapja, a volt gimnáziumi tanár, Bartha Ágoston a diákjait is arra ösztönözte, legyenek büszkék matyó származásukra, örökségükre, és ez alapján élt és nevelte gyermekét is. A megnyitó beszédben az is elhangzott, hogy a festőművész mintegy öt könyvben lejegyezte a matyó emlékeit, történéseit. Répászky Zoltán hozzátette, hogy Bartha Zoltán gyakori vendég volt Mezőkövesden, beszélgetett az emberekkel, megörökítette, megfestette őket.
A tárlaton bemutatott festmények többsége a matyóságot, a matyó örökséget mutatja be. A témák között szerepel például matyók Mátyás király előtt, a matyó asszonyok, mezőkövesdi életképek.
A kiállítás létrehozója és szorgalmazója a művész gyermekei, Bartha Ágoston és Ládonyiné Bartha Gabriella voltak. A jubileumi tárlat október 30-áig tekinthető meg a Közösségi Ház emeleti termében.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek