Ugrás a tartalomhoz

Alkaiosztól Juhász Gyuláig (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

„Csónak, hajó és tenger a költészetben” címmel tartotta meg soros összejövetelét az Irodalmi Kávéház Klub október 7-én.

A szervezet tagjai Török Ferenc klubvezető közreműködésével elsőként a különleges szimbólumok eredetével, tartalmával és jelentésével ismerkedtek meg. Megvizsgálták, a szimbólumok hogyan hatják át az ember életét és gondolkodását, illetve milyen hatást gyakoroltak a költészetre.
A témakört az ókori görög és római költők, Alkaiosz, Horatius és Homérosz munkásságával kezdték el feltárni. A klubvezető elmondta, a magyar költők közül Berzsenyi Dánielre hatott leginkább Horatius munkássága, aki tulajdonképpen a római alkotótól vette át szemléletét és nyelvezetét. A csónak-, tenger-motívum a romantika korszaka után a szimbolizmus időszakában is megjelent. A klub tagjai ebből a korszakból elsőként Rimbaud-tól a „Részeg Hajó”, Ady Endrétől az „Új vízeken járok” és „A tündöklés csónakján” című verseket, míg Juhász Gyulától a „Tiszai csönd” című alkotást elemezték.
Az Irodalmi Kávéház Klub még két összejövetelt fog megszervezni ebben az évben. Novemberben az olasz reneszánsz költészetet, míg decemberben Nagy László életét és munkásságát fogják elemezni.

B K.

Kapcsolódó hírek