Ugrás a tartalomhoz

Kiállítás a Rendőrkapitányságon (videóval)

Mezőkövesd hírei

Tárlatot rendeztek be a Mezőkövesdi Rendőrkapitányságon, amely városunk rendőrségének múltját és történelmét dolgozza fel. A kiállított tárgyak között találunk például különböző időszakokból rendőrségi egyenruhákat, sapkákat, jelvényeket, irodai és híradástechnikai eszközöket, valamint térképeket és dokumentumokat a csend­őrség korszakától egészen napjainkig.

Az állandó tárlat ötlete még 2012 őszén, a Közösségi Házban megrendezett a magyar rendőrség történetét feldolgozó kiállítás kapcsán merült fel. Szerencsi Árpád alezredes, kapitányságvezető szorgalmazására Kovács István, a közlekedésrendészeti osztály munkatársa, Kovács István komoly levél- és irattári kutatómunkába és gyűjtésbe kezdett. A közel 3 éves munkának köszönhetően 2014 decemberére összeállt a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság múltját összefogó anyag, amely azóta előre bejelentkezés mellett látogatható.
A munkában a kapitányság minden munkatársa, városunk önkormányzata, Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Alapítvány is segített.
A kiállításon korabeli dokumentumok őrzik, hogy már 1472-ben ítélkezési joggal rendelkezett Mezőkövesd, szinte addig visszavezethető a helyi rendvédelem története.
– Az iratok mellett például korabeli tárgyakat, helyszínelő szetteket is láthatunk az 1930-as és 1980-as évekből, valamint a kiállítás különlegességeként a rendőrök különböző ruházatait, az adott évtizedre, évszázadra jellemző egyenruháikat is láthatjuk a vitrinekben. Úgy gondolom, hogy egy tartalmas, látványos és sok információt tartalmazó anyagot sikerült összeállítanunk, mellyel méltóképpen elevenítjük fel a korabeli rendvédelmi szervek munkáját – emelte ki Kovács István.
Azonban nemcsak a kiállítással szeretnék megörökíteni a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság történetét, hanem Kovács István írásos formában is dokumentálta a megszerzett adatokat, információkat, ereklyéket, amely közeljövőben könyv formájában is megjelenik majd.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek