Ugrás a tartalomhoz

Tisztelgés a hősök előtt (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Városi megemlékezést rendeztek Mezőkövesden az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 59. évfordulójának tiszteletére.

Az 1956-os Forradalom hazánk történelmének egyik legkiemelkedőbb eseménye volt. Az 1956-os történések és a forradalom hőseinek tiszteletére október 22-én városi ünnepséget szervezett Mezőkövesd Város Önkormányzata és a Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. A program ünnepi műsorral kezdődött a Közösségi Házban, melynek keretében Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője mondott köszöntőt. A politikus beszédében az 1956-os történelmi események mellett a forradalom napjainkra vonatkozó üzenetét is megfogalmazta, hangsúlyozta például az összefogás fontosságát, jelentőségét.


Méltó megemlékezés

Ezt követően a Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola tanulóinak műsorát tekinthették meg az érdeklődők. A diákok versekkel és a történelmi események felidézésével elevenítették fel az '56-os forradalom történéseit, méltó emléket állítottak a magyar történelem egyik kiemelkedő eseményének. A tanulók előadását diavetítés színesítette.
Az ünnepséget Mozer Attilának, az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény művésztanárának harsonajátéka és ifjabb Pázmándi Lászlónak verses előadása színesítette.
A Közösségi Ház után a Hősök terén, az 1956-os Emlékműnél folytatódott a rendezvény, ahol a Pro Urbe-díjas Mezőkövesd Város Fúvószenekarának előadásában térzenét hallgathattak a jelenlévők. A megemlékezés koszorúzással zárult.
Városunk önkormányzata mellett többek között helyi szervezetek, intézmények és cégek képviselői rótták le kegyeletüket az '56-os hősök előtt.


Különleges ünnepség

Rendhagyó megemlékezést szerveztek a Szent István Katolikus Általános Iskolában. Az oktatási intézmény tanárai adtak elő műsort a diákoknak október 22-én. A pedagógusok prózai zenés, énekes és táncos előadás segítségével ismertették az '56-os forradalom kezdetének, valamint a mezőkövesdi eseményeknek a részletes történetét. A műsor végén a diákok egyebek mellett azt is megtudhatták, hogy a Hősök terén miért a Szent László templom lerombolt tornya jelképezi városunkban az 1956-os forradalmat.

B.K.

Kapcsolódó hírek