Ugrás a tartalomhoz

Honismereti Akadémia Mezőkövesden (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Mezőkövesden tartják meg a 20. Országos Honismereti Akadémiát október 24-27. között. Az esemény hivatalos megnyitóját október 24-én tartották meg a Városi Galériában.

A jubileumi rendezvény központi témája az iskolák, az iskolák története és neves pedagógusai. A rendezvényen több mint ötven fiatal vesz részt határainkon innen és túlról, akik korreferetáumjaikban bemutatják saját intézményüket, neves tanáraikat. Emellett a négy nap során számos előadást hallgathatnak meg a résztvevők honismereti, helyismereti témákról, valamint megismerik Mezőkövesd, a matyóság múltját, a város értékeit.
A Honismereti Szövetség és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület közös szervezésében megvalósuló rendezvény nyitónapján elsőként Titkos Sándorné, a Megyei Honismereti Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, mondta el az esemény küldetését.
„A feldolgozandó témát az elmúlt évben a diákok fogalmazták és szavazták meg. A javaslat alapján 2015-ben az Iskolatörténettel, kiemelkedő tanáregyéniségekkel foglalkozunk olyan megközelítésben, hogy a diákok saját, vagy szülő- lakóhelyük, családtagjaik iskolájáról gyűjtsenek anyagot, illetve az adott iskolához köthető kiemelkedő, a család, a környezet  emlékezetében példaként élő egyéniségek történetét kutassák és dolgozzák fel” – mondta el Titkos Sándorné, a megyei szervezet elnöke.
Majd Závogyán Magdolna, kultúráért felelős helyettes államtitkár méltatta a rendezvényt, kiemelte az Akadémia jelentős küldetését, azt az irányt, hogy a fiatalokkal megismertessék hazájuk, lakóhelyük múltját, továbbörökítve szüleink, őseink ránk bízott értékeit.
Ezt követően dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere mondott beszédet, aki egyebek mellett Mezőkövesd történetéből emelt ki érdekességeket. Beszédében kiemelte, hogy a városvezetés is igyekszik elősegíteni azt, hogy a mezőkövesdi fiatalok megismerjék és büszkék legyenek matyó örökségeikre.
A városvezető gondolatai után Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke nyitotta meg az Akadémia programjait.


Elismerték honismereti munkájukat


A köszöntők után a megnyitó keretében több díjat adtak át a honismeret területén kiemelkedő munkát végzők között. Laki-Lukács László helytörténeti kutató, vászonszövő kapta meg a legmagasabb honismereti kitüntetést, a Bél Mátyás díjat. Kiemelkedő honismereti munkájukért elismerő oklevelet vehetett át Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet, a miskolci Földes Ferenc  Gimnázium tanára, igazgató-helyettese, a mezőkövesdi Tóth Erika, a Bükkábrányi Általános Iskola tanára, valamint Fazekas Erzsébet, az ónodi Lorántffy Zsuzsanna Honismereti Egyesület elnöke.
Az október 24-ei program folytatásaként Fericsán Kálmán az iskolatörténeti kutatások jelentőségéről, Balogh Mihály az iskolatörténeti kutatások forrásai az OPKM-ben címmel, míg dr. habil Ugrai János „Tanulás és továbbtanulás lehetőségei a tanyasi, falusi iskolákban a 20. század elején címmel tartott prezentációt. Az előadások után a résztvevők megtekintették a Takács István kiállítást, majd 19 órától a drámapedagógiai játék keretében mutatkozhattak be a diákok.


További programok

Október 25-én 9 órától Istvánffy Gyuláról tartanak előadást, valamint megtartják a diák korreferátumokat is. 13 órától a Hadas látnivalóival ismerkednek majd meg az Akadémia vendégei, 15 óra 30-tól korreferátumot tartanak a diákok, majd 19 órától a matyó táncosok adnak majd műsort a vendégeknek, az estét pedig táncház zárja 19 óra 30-tól.
Az október 26-án 8 óra 30-kor indul a program az Iskolatörténeti gyűjtemény megtekintésével, majd 10 órától diák korreferátumokkal folytatódik a nap. 13 órától Szomolya-Bogács-Tard-Bükkábrány útvonalon tanulmányúton vehetnek részt a vendégek. 19:30-tóla diák korreferátumok után 21 órától a 100 éves Szent László Gimnáziumról nézhetnek meg filmet az érdeklődők.
A programsorozat október 27-én zárul 9 órától diák korreferátumokkal és 11 órától a munka értékelésével és a következő évre vonatkozó tervek megbeszélésével.

M. Zs

Kapcsolódó hírek