Ugrás a tartalomhoz

A magyar reformok működnek (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Januártól csökken a személyi jövedelemadó és egyes termékek áfája. Ezentúl több területen nőnek a bérek. 2016-tól kedvezőbb feltételekkel igényelhető a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) és új lendületet kap a bürokráciacsökkentés is. A Kormány ezekkel az intézkedéseivel a magyar családok mindennapjait szeretné segíteni, megkönnyíteni.

Az egyik legjelentősebb lépés, hogy 2016-ban is folytatódik a korábban elindított adócsökkentés.

– Január 1-jével a személyi jövedelemadó kulcsa 16%-ról 15%-ra csökkent, azaz a jövedelmük után 1%-kal kevesebb adót kell befizetniük az embereknek az állami költségvetésbe. Ez éves szinten az országnak 120 milliárd forint bevételkiesést jelent, vagyis ez az összeg a magyar családoknál marad. A másik fontos döntés az áfacsökkentés volt. Ezen belül az egyik intézkedés, hogy 27%-ról 5%-ra mérséklődött a sertéshús áfája. A csökkentés bevezetése óta eltelt egy hónap tapasztalatai, a forgalmazók, kereskedők visszajelzései azt mutatják, hogy jelentős mértékben megnőtt a sertéshús iránti igény. Szintén 27%-ról 5%-ra csökkent az új lakások építése után fizetendő áfa mértéke, amelynek eredményeként olcsóbban építtethetik meg házukat a családok, hiszen a beszerzett alapanyagok és igénybe vett szolgáltatások árai után akár 5 millió forint áfát is vissza tudnak igényelni az ingatlantulajdonosok. A Kormány ezen intézkedése kedvező hatással lesz a lakáspiacra, az építőiparra, hiszen több ház épül, megnő az építőipari megrendelések száma. Mindez várhatóan új munkahelyeket generál, valamint a többletbevételhez jutó cégek forrást tudnak biztosítani vállalkozásuk továbbfejlesztésére. Mindezek olyan mértékű gazdaságélénkítéshez vezetnek, amelyre hosszú évek óta nem volt példa hazánkban – emelte ki sajtótájékoztatóján 2016. január 28-án, Mezőkövesden Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszter-helyettese, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár.
A kétgyermekes családok által igénybe vehető gyermekenkénti adókedvezmény mértéke szintén kedvezőbb január 1-jétől, a korábbi 10.000 forint helyett 12.500 forintra nő a gyermekenként igényelhető kedvezmény, amely összeg 2019-ig fokozatosan a duplájára emelkedik.


Emelkednek a jövedelmek


Az adócsökkentés mellett több területen is nőnek a bérek. A reálbér, a fegyveres és rendvédelmi dolgozók, a felsőoktatásban oktatók fizetése is emelkedik, valamint a pedagógusok béremelési programját is tovább folytatja a Kormány.
– A minimálbér bruttó 111 ezer forint, a garantált bérminimum összege pedig bruttó 129 ezer forint lett január 1-jétől. Ez jelentős, 5,6%-os reálbér-emelkedést jelent. Másrészről tovább folytatódnak a már elindított életpályamodellek is, így tovább nő a pedagógusok, a honvédségnél, rendőrségnél dolgozók fizetése. Júliustól a közszférában, a járási hivataloknál dolgozók jövedelme is emelkedik. A versenyszférában is emelkedtek a bérek, például 2015-ben 5%-kal nőttek a jövedelmek. Ez a tendencia várhatóan tovább folytatódik idén is – mondta el Tállai András.
A fegyveres és rendvédelmi dolgozók bére 2015 nyarán 30 százalékkal, míg 2016 januárjától újabb 5%-kal nőtt. Az egészségügyben dolgozók béremelése is folytatódik idén. Mindezeken túl 2016-ban elkezdik az új közszolgálati életpályamodell bevezetését, ez elsőként a járási hivatalokban dolgozókat érinti majd.


Kedvezőbb lehetőségek az otthonteremtéshez

A kormány 2015. július 1-jével vezette be az egyösszegű, vissza nem térítendő lakáscélú támogatást, a családok otthonteremtési kedvezményét. 2016. január 1-je óta még kedvezőbb feltételekkel igényelhető a CSOK. A három vagy többgyermekes családok 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak új lakás építéséhez vagy vásárlásához, illetve ezen támogatáson túl még 10 millió forintos állami támogatású, alacsony kamatozású hitelt is igényelhetnek, melynek a kamata nem haladhatja meg a 3%-ot. Változás még, hogy a használt lakóingatlan vásárlására vagy bővítésére járó kedvezmény alapösszege 10%-kal nőtt. Emellett a támogatási rendszert is egyszerűsítették, például eltörölték a támogatható ingatlanokra előírt 160 m2-es felső mérethatárt.


Még könnyebb ügyintézés

A Kormány a korábbi években is számos intézkedést eszközölt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a bürokráciát, a lakosság könnyebben, egyszerűbben intézhesse el hivatalos ügyeit. Az egyik ilyen jelentős lépésként hozták létre korábban a Kormányablakokat. Ezekben az ablakokban egy helyen több száz ügytípusban tudnak eljárni az emberek. 2016-ban a Kormányablakok száma 270-re emelkedik. Ettől az évtől több igazolvány, például a jogosítvány első alkalommal történő kiállítása, a diákigazolvány, a személyi igazolvány és lakcímkártya kiadása ingyenes lett. A vállalkozók számára például az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása lesz díjmentes.
A Kormány intézkedéseinek, az adócsökkentésnek és a béremeléseknek köszönhetően több pénz marad a családoknál, megkönnyítve számukra a mindennapokat. Ezek a lépések is azt bizonyítják, hogy a magyar reformok működnek.

Molnár Zsanett

Kapcsolódó hírek