Ugrás a tartalomhoz

Gyermekkori érzelmi intelligencia (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Az érzelmi intelligencia gyermekkori sajátosságairól és fejlesztéséről tartott előadást dr. Kádár Annamária február 22-én a Közösségi Házban.

A pszichológus-trénerrel az elmúlt években már többször is találkozhattunk Mezőkövesden, amikor is Mesepszichológia című köteteit ismertette. Február 22-én az érzelmi intelligenciáról (EQ), az óvodás és kisiskolás korú gyermekek érzelemkezeléséről beszélt.
Megtudhattuk, hogy az óvodás gyermekek nem tudják irányítani, kontrollálni az intenzív érzéseiket, ők még én-központúak, ezért nem lehet elvárni tőlük például azt, hogy saját játékukat kölcsönadják másoknak.
Mint mondta, az óvodások érzelmi intelligenciájának formálásában fontos szerepe van annak, hogy a szülők képesek legyenek a saját érzelmeiket felismerni és azt kifejezni. A pszichológus hozzátette, hogy a negatív érzésekről is nyíltan kell beszélni a gyermeknek: „Anya most mérges, mert elromlott a mosógép.” Ez azért is fontos, mert felvállalásukkal azt közvetítik a gyermek felé, hogy teljesen elfogadható, hogy az embernek vannak kellemetlen érzései, amelyek akár szerettei felé is megjelenhetnek: „Anya most mérges apára, mert még mindig nem javíttatta meg az elromlott autót.”
Elkerülhetetlen, hogy egy gyermek negatív élményeket is átéljen, ez lehet például egy kisebb sérülés, baleset, vagy akár egy kedvenc háziállat elvesztése is. Dr. Kádár Annamária szerint a rossz tapasztalatok feldolgozásában sokat segít, ha a gyermek minél többet beszél róla, ha elmondhatja másoknak, mi történt vele.
Az iskolás korú gyermekeknél már fejleszthető az EQ, hiszen képesek kezelni az ellentmondásos érzelmeket is, valamint kialakulnak a bonyolultabb, például erkölcsi érzelmek.
Az előadó az érzelmi, kommunikációs tipológia alapján négyféle személyiségtípust – promováló, kontrolláló, fenntartó és elemző típus – különített el. A promováló típusú ember érzelmi megnyilvánulásai nagyon intenzívek és szélsőségesek. Ezzel szemben az elemző típusú ember eltitkolja, nem mutatja az érzéseit, a kontrolláló típusúak szinte érzelemmentesnek tűnnek, mert a célokra, feladatokra összpontosítanak. A fenntartó személyiségűek csoportjára a tiszta érzelmek, a megértés és az empátia jellemző.
A programot a Kabócák és Manócskák a Családok Egyesülete, Mezőkövesd Város Önkormányzata és a Mezőkövesdi Közkincs-tár Nonprofit Kft. szervezte.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek