Ugrás a tartalomhoz

Gyógytestnevelés a Pedagógiai Szakszolgálatban

Mezőkövesd hírei

A gyógytestnevelés az iskolai testnevelés speciális, de kötelező alapfeladata, melyet a pedagógiai szakszolgálat biztosít. Azokkal a tanulókkal foglalkozik 3-19 éves korig, akiknek egészségi állapota (veleszületett, vagy szerzett elváltozás miatt) károsodott, és az iskolaorvosi, szakorvosi szűrővizsgálat alapján gyógytestnevelés óra javasolt.

A tanuló évközben is bekapcsolódhat a munkába, amennyiben ezt orvosi javaslat indokolja. A gyógytestnevelés feladatának ellátása a tanév rendjéhez igazodik.
Az orvosi szűrés alapján a következő kategóriákba sorolhatók be a tanulók:
I. kategória: könnyített testnevelési órán vesz részt a tanuló, ha hosszabb betegség miatt fizikai állapota leromlott, kisméretű mozgásszervi, belgyógyászati stb. elváltozása van, s emiatt a testnevelési órák egyes gyakorlatait nem végezheti. A könnyített testnevelés általában a normál testnevelési órán kerül megszervezésre, az adott iskolában tanító testnevelő tanár vezetésével.
II. kategória: gyógytestnevelési órán vesz részt a tanuló, ha mozgásszervi, belgyógyászati stb. elváltozása miatt sajátos, az állapotát figyelembevevő foglalkozásokat javasol a szakorvos.
II./A kategória: Az orvosi javaslat alapján testnevelési órán is részt vehet.
II./B kategória: Csak a gyógytestnevelési órán vehet részt, az egészségügyi diagnózisnak megfelelő foglalkozásokon.
III. kategória: Fel kell mentenie a tanulót a testnevelési órán való részvétel alól, ha mozgásszervi, belgyógyászati stb. elváltozása nem teszi lehetővé a gyógytestnevelési órán való részvételét sem.
Intézményünk két gyógytestnevelő tanára, Czufor Adrienne és Kovács Gergő látja el a mezőkövesdi járás gyermekeit (288 fő). Jelenleg Mezőkövesden és a járás kilenc településén 12-18 fős csoportokban foglalkoztatjuk a tanulókat heti két alkalommal a saját intézményükben. Ahol ez megoldható, a gyermek (II./A) testnevelés óra helyett is ezeken vesz részt.
Az órák célja a mozgásszervi (pl. gerinc, mellkas, láb) elváltozásokkal és belgyógyászati (veleszületett szívbetegségek, ifjúkori magas vérnyomás, asztma) problémákkal küszködő tanulók panaszainak csökkentése, az egészség helyreállítása, valamint a testi képességek fejlesztése és a sportolási igény kielégítése.
Az egészség helyreállítása bizonyos mértékig sajátos, de a testnevelésre és a sportra jellemző módszerekkel történik, előtérbe helyezve a gyógyítást elősegítő gyakorlatokat, a káros gyakorlatokat elhagyva. Eközben oldjuk az elváltozásból adódó lelki feszültségeket, csökkentjük a betegségtudatot, sportos szemlélettel korrigálunk és fejlesztünk.

Czufor Adrienne
gyógytestnevelő

Kapcsolódó hírek