Ugrás a tartalomhoz

Tizenötezren a jubileumi Matyó Húsvéton (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. Ez alkalomból minden évben nagyszabású rendezvényt szerveznek városunkban, a jubileumi, 15. Matyó Húsvét programjaira március 27-én és 28-án várta a vendégeket a Matyóföldi Idegenforgalmi Egyesület.

Vidám forgatag, pezsgés, jó hangulat, finom ételek illata és népi dallamok fogadták a Hadas városrészbe érkezőket hétvégén, a Matyó Húsvét programjaira összesen mintegy 15 ezren látogattak ki.

NAGYSZOMBAT Hagyományosan nagyszombati szertartással és feltámadási körmenettel kezdődött a Matyó Húsvét idén is március 26-án este a Szent László templomban. A mise, melyet dr. Medvegy János apát-plébános celebrált, teljes sötétségben kezdődött, majd folyamatosan világosodott ki, jelképezve Jézus feltámadásának éjszakáját és reggelét. A szertartás keretében a hívők újra megerősítették Istenbe vetett hitüket, majd feltámadási körmeneten vettek részt.

HÚSVÉTVASÁRNAP
Húsvét mindkét napján számos programmal, kikapcsolódási lehetőséggel várták a Hadas városrészbe kilátogatókat. Vasárnap kora délelőtt elsőként a legkisebbeknek kedveskedtek, hiszen a Galagonya Bábszínház Piroska és a farkas című előadását tekinthették meg a gyerekek, majd pedig egy bűvész szórakoztatta a kicsiket és varázsolta elő kalapjából a húsvéti nyuszit.
Délután a nagyszínpadon mezőkövesdi és térségi hagyományőrzők és néptánccsoportok léptek fel. Így megnézhettük például a Mezőcsáti Népi Együttes, a mezőkövesdi Százrózsás Néptáncegyüttes, a szihalmi Tobán Népművészeti Egyesület, a tardi Gyöngykaláris Néptáncegyüttes, a szentistváni Karító Néptáncegyüttes műsorát, és meghallgathattuk Magyar Gyula tárogató zenéjét is.
A jubileumi alkalomból idén sztárvendégei is voltak a rendezvénynek. Vasárnap délután Oszvald Marika, míg hétfőn délután Tihanyi Tóth Csaba operett- és magyarnóta-műsorán hallhattuk.

HÚSVÉTHÉTFő Húsvéti ételek és borok megáldásával kezdődött hétfőn a program, majd a jelenlévőket a Matyó Nagymama Klub tagjai kínálták körbe. Ezt követően a színpadon egymást váltották a néptánccsoportok. Felléptek a Tardi Hagyományőrzők, a Matyó Nagymama Klub, az egri Lajtha László Néptáncegyüttes, a Matyó Néptáncegyüttes és a Matyó Népi Együttes is.
Húsvéthétfőn természetesen nem maradhattak szárazon a matyó lányok, ezért a Matyó Néptáncegyüttes tagjai a nap során öt alkalommal is bemutatták, hogyan is locsoltak régen, vödörből, vízzel a legények. Emellett volt traktorról locsolkodás is, amikor is a kovácsmesterek edzővízzel öntözték meg az Eötvös utcán sétálókat.

HÚSVÉTI FORGATAG A Matyó Húsvét mindkét napján a színpadi műsorok mellett folyamatos kikapcsolódási lehetőséget biztosítottak a vendégeknek. Idén is nagy népszerűségnek örvendett a népi játékok udvara, ahol a gyerekek többféle játékot kipróbálhattak. A Hadas tájházaiban kézműves-foglalkozásokkal, tojásfestéssel, plüssnyuszi- és kiscsibe-készítéssel várták a gyerekeket. Emellett volt kirakodóvásár, lehetett válogatni a népművészeti termékek széles kínálatából, de különleges, felfedező játékkal is várták a gyerekeket, illetve a családokat, amely során a résztvevőknek a Hadas városrész különböző pontjain elhelyezett, elrejtett tojásokat kellett felkutatniuk. A lelkes versenyzők között hétfőn délután értékes nyereményeket sorsoltak ki.
A Matyó Portán pedig a pipícssütés rejtelmeibe pillanthattak be a résztvevők, valamint kipróbálhatták, milyen is magukra ölteni a híres matyó viseletet, míg a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban állatudvarral várták a kicsiket.

KOVÁCSOK TALÁLKOZÓJA
A Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban nemcsak állatudvarral várták a vendégeket, hanem immár 7. alkalommal szervezték meg a Kovácstalálkozót és versenyt. Idén 15 kovács vett részt az eseményen, akiknek idén kapuzsanért kellett készíteniük, amelyek majd a nemrégiben megépült új múzeumi épület öt ajtaját fogják díszíteni. Hétfőn reggel a tűz meggyújtását követően Kádár Zoltán múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd pedig látványos galambröptetésnek is a szemtanúi lehettünk. A kovácstalálkozó eredményhirdetését a szakmai zsűri értékelését követően kora délután rendezték meg, ahol díjazták az első három helyezett kovácsot, valamint megválasztották a közönségdíjas alkotást, illetve a vas-szakma jelenlévő képviselői kiválasztották az idei esemény Tiszteletbeli Kovácsát is. A díjazottak számára a serleget és oklevelet Csiger Lajos, a B-A-Z. Megyei Közgyűlés tagja, Mezőkövesd Város Önkormányzatának települési képviselője adta át. A négytagú szakmai zsűri értékelése alapján első helyet ért el a kovácsversenyen Varga János, aki Tata-Grébicspusztáról érkezett. Második lett a tiszaeszlári ifj. Vajda László, míg a harmadik helyet Wiegel Harry-nek ítélték oda, aki Kőröstetétlenről érkezett. A látogatók szavazatai alapján idén a Közönségdíjat Bokor János vihette haza, aki Erdélyből, Nagygalambfalváról utazott el a találkozóra. A kovácsok ez alkalommal is megválasztottak a Tiszteletbeli Kovácsot, amely címet most Kádár Zoltán, a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Múzeum igazgatója vehetett át.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek