Ugrás a tartalomhoz

Egy sikeres iskola (videóval)

Mezőkövesd hírei

Idén van a 25. évfordulója annak, hogy 1991 április végén megkapta működési engedélyét a Szent István Katolikus Általános Iskola, ezáltal az első egyházi fenntartásban működő iskola lett az Egri Főegyházmegyében. A kezdeti 320 fős tanulói létszám mára 416 főre emelkedett annak ellenére, hogy városunkban a születések száma ez idő alatt sajnos csökkent. A számadatok is bizonyítják, hogy van létjogosultsága a katolikus iskolának.

Már 1927-ben a városatyák nővéreket hívtak a tanulóifjúság oktatására, nevelésére. Ezért kihagyhatatlan történelmi pillanat volt a rendszerváltozás idején, hogy újra egyházi kézbe kerüljön az intézmény. A kezdeti nehézségeket az Önkormányzat és a Fenntartó hathatós támogatása révén sikerült megoldani néhány éven belül.
Nem volt rendes tornaterem és étkezde, de 1994-ben új szárnnyal bővült épületünk, melyben ezek is helyet kaptak. Azóta nem telik el nyár, hogy valamit ne újítottunk volna fel. Sikerült elérni, hogy iskolánk épülete és annak közvetlen környezete településünk üde színfoltja legyen.
Iskolánk célja az, hogy olyan gyermekek lépjenek a középiskolákba, akik magas szintű tudással rendelkeznek, szeretik hazájukat, hűségesek szülőföldjükhöz, megélik hitüket a mindennapokban, és ha az életben nehézségekbe ütköznek, számítanak Isten segítségére. A hazaszeretetre nagyon jó példa a város március 15-i műsorában elhangzott szónoklat, amelyben egykori diákunk, Gulyás Lili olyan szépen megfogalmazta, mit jelent számára magyarsága és a 1848-as szabadságharc.
Nevelőtestületünk munkájának köszönhetően a 25 év alatt sok szép eredményt értek el tanulóink helyi, megyei és országos tanulmányi és sportversenyeken. Ezeket több oldalon keresztül lehetne sorolni. A legfrissebb ilyen eredmény a Zrínyi Ilona matematikai verseny, ahol iskolánk csapatversenyben a régió nagyszámú iskolája között 5. helyezést ért el. Nagyon büszkék vagyunk a többi eredményre is, amiket az idegen nyelv, a szavaló, a prózamondó, a művészeti, illetve a sportversenyeken értek és érnek el tanulóink. Ezeket az iskola folyton frissülő honlapján lehet megtekinteni.
De nem csak a versenyeredmények fontosak. Jelentős összehasonlítási alapot mutat az iskolánkban folytatott oktatási munka színvonaláról az országos kompetenciamérések eredménye, amelynek alapján mind szövegértésből, mind matematikából az általános iskolák között csak a budapesti intézmények átlageredménye jobb. Tanulóink eredménye 80-100 ponttal magasabb, mint a mezőkövesdi járás átlaga.
Fontos, hogy a gyermekek ki tudják teljesíteni magukat. Nagyon sok programmal, szakkörrel próbáljuk elősegíteni a tanulók fejlődését: énekkar, rajz, informatika, második idegen nyelv, felzárkóztató, előkészítő foglalkozások, duatlon, karate, aikido, akrobatikus rock&roll, labdarúgás, kosárlabda, horgász, sakk, kézilabda. Kézilabdában a szövetséggel utánpótlási együttműködési megállapodásunk van. A Zeneiskolával egyedülálló a kapcsolatunk, mivel nagyon sok diákunk a művészeti iskola hallgatója. Több szolfézs és hangszeres foglalkozást az iskolánkban tartunk. Nem feledkezhetünk el a közösségépítő programokról sem, színházlátogatás, kirándulás és táborok.
A felszereltség is sokat javult. Mára minden tanteremben van interaktív felület, amely változatosabbá teszi oktatásunkat, és könnyebben felkelti tanulóink érdeklődését. Nem feledkezhetünk el az önkormányzatunk és a fenntartónk támogatása mellett a szülők munkájáról, segítségéről sem, legyen az jótékonysági bál, papírgyűjtés vagy az adó 1%-a. Ezekből a támogatásokból valósulhatott meg a korszerű felszerelés, szép környezet.
Aki közvetlenül szeretne bepillantást nyerni életünkbe, szeretettel várjuk 2016. április 7-én az iskola Nyílt napján, ahol van lehetőség óralátogatásra. A leendő elsős gyerekek szüleinek tartunk szülői értekezletet 2016. április 8-án 17 órakor. A beiratkozás 2016. április 14-15-én lesz 8-19 óráig, a többi iskolával összhangban.

Aki többet szeretne megtudni iskolánkról, az ott folyó mindennapokról, az látogasson el a honlapunkra: http://sztistvan-mkovesd.sulinet.hu/!

Nyeste István
iskolaigazgató

Kapcsolódó hírek