hu en de pl
ma 2020. július 10. (péntek) 17:46 Amália névnapja van

Mezőkövesdi Települési Értéktár

Mezőkövesdi Települési Értéktár

A magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról szóló 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet kimondja, hogy a nemzeti értékek adatait a települési, tájegységi és megyei értéktárakban, az ágazati értéktárban, a külhoni magyarság értéktárában, a Magyar Értéktárban, valamint a Hungarikumok Gyűjteményében az egyes szakterületenkénti kategóriák szerint kell azonosítani és rendszerezni. A Települési Értéktár Bizottság szervezi a településen fellelhető nemzeti értékek azonosítását, létrehozza a településen fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjteményt és megküldi azt a megyei értéktárba.

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény szerint nemzeti érték: magyar alkotótevékenységhez, termelési kultúrához, tudáshoz, hagyományokhoz, tájhoz és élővilághoz kapcsolódó nemzetünk történelme valamint a közelmúlt során felhalmozott és megőrzött minden szellemi és anyagi, természeti, közösségi érték vagy termék, amely
a) hazai szempontból meghatározó jelentőségű, így nemzetünk - de legalább egy meghatározott tájegység lakossága - a magyarságra jellemzőnek és közismertnek fogad el,
b) jelentősen öregbíti hírnevünket, növelheti megbecsülésünket az Európai Unióban és szerte a világon,
c) hozzájárul új nemzedékek nemzeti hovatartozásának, magyarságtudatának kialakításához, megerősítéséhez.

A magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról szóló 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet kimondja, hogy a nemzeti értékek adatait a települési, tájegységi és megyei értéktárakban, az ágazati értéktárban, a külhoni magyarság értéktárában, a Magyar Értéktárban, valamint a Hungarikumok Gyűjteményében az egyes szakterületenkénti kategóriák szerint kell azonosítani és rendszerezni.

A Mezőkövesdi Települési Értéktár Bizottság

Mezőkövesd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2013. október 30-i testületi ülésén megtárgyalta a Települési Értéktár Bizottság létrehozásáról, valamint a bizottság Szervezeti és Működési Szabályzatának elfogadásáról szóló előterjesztést és 265/2013. (X.30.) határozatával létrehozta a Mezőkövesdi Települési Értéktár Bizottságot.

A Települési Értéktár Bizottság szervezi a településen fellelhető nemzeti értékek azonosítását, létrehozza a településen fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjteményt és megküldi azt a megyei értéktárba.

A városban fellelhető nemzeti értékek gyűjteményét 5 fős Települési Értéktár Bizottság kezeli. A Mezőkövesdi Értéktár Bizottság tagjai:

•    Mezőkövesd Város mindenkori polgármestere
•    Ügyrendi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottság mindenkori elnöke
•    Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. mindenkori ügyvezetője
•    Matyó Népművészeti Egyesület mindenkori elnöke
•    Hajdú Ráfis János a Hajdú Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum alapítója

A Mezőkövesdi Települési Értéktárban található helyi értékek:

•    Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum gyűjteménye (Agrár- és élelmiszergazdaság kategória)
•    Matyó Múzeum gyűjteménye (Kulturális örökség kategória)
•    Takács István Életmű Kiállítás anyaga (Kulturális örökség kategória)
•    Mezőkövesdi „Hadas” városrész (Kulturális örökség kategória)
•    Zsóry Gyógy- és Strandfürdő (Kulturális örökség kategória)
•    Fügedi Józsefné birtokában lévő eredeti, a 20. század elején mezőkövesdi íróasszonyok által készített motívum-gyűjtemény (sablonok) (Kulturális örökség kategória)
•    Pipícs (Sport, turizmus és vendéglátás kategória)

A Mezőkövesdi Értéktár Bizottság a fenti helyi értékek közül az alábbiak felvételét  kezdeményezte sikerrel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárba, így azok megyei értékként már a Megyei Értéktár anyagát is gazdagítják.

•    Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum gyűjteménye (Agrár- és élelmiszergazdaság kategória)
•    Matyó Múzeum gyűjteménye (Kulturális örökség kategória)
•    Takács István Életmű Kiállítás anyaga (Kulturális örökség kategória)
•    Mezőkövesdi „Hadas” városrész (Kulturális örökség kategória)
•    Zsóry Gyógy- és Strandfürdő (Kulturális örökség kategória)


A Mezőkövesdi Értéktár Bizottság Szervezeti és Működési Szabályzatát ide kattintva érheti el letöltés (.pdf)

A Mezőkövesdi Települési Értéktár Bizottság határozatai - letöltés (.pdf)

A települési értéktárba nemzeti érték felvételét bárki kezdeményezheti. A javaslatok beadása folyamatos.  A  felhívást  ide kattintva érheti el letöltés (.pdf)

A javaslattételi lapot ide kattintva töltheti le letöltés (.pdf)

Eredményeink:

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság 2015. április 22-i ülésén egy „Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Öröksége” elnevezésű megyei értékdíj adományozásáról döntött. A Bizottság döntése alapján a díjra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékárban elhelyezett nemzeti értékek gondozói pályázhattak.
Az pályázat díjátadó ünnepségén összesen 6 kategóriában osztottak ki díjakat.
Városunk az „Egészség és életmód szakterületi kategória” díját nyerte el, amit a szakmai zsűri a Zsóry Gyógy-és Strandfürdő nemzeti értéket továbbfejlesztő és ápoló közösség részére adományozott.
Az elismerés eredményeként Mezőkövesd Város Önkormányzata - mint az érték gondozója - egy oklevelet, egy Hollóházi porcelán vázát és egy 150.000 Ft összegű díjat vehetett át, melyet a Zsóry Gyógy és Strandfürdő népszerűsítésére fordíthatott.
A díjazottak között szerepelt még a Garadnai pisztrángtenyésztés, a Vizsolyi református templom, a Hollóházi porcelán, a Megyer-hegyi tengerszem és a Cigándi apróbéles.
A díj átadására az 2015. június 16-án került sor az I. Megyenap keretében.

A szerencsi Rákóczi-várban megrendezett I. Megyenap eseményt hagyományteremtő szándékkal hívta életre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat. A közösségek életében kiemelt szerepet töltenek be a közös ünnepek, melyek az összetartozás erősítésén túl, lehetőséget nyújtanak az aktuális helyzetértékelésre, a tervezett feladatok megbeszélésére, továbbá a kikapcsolódásra. Ennek apropóján rendezték meg az egész napos eseményt, melynek keretében megszervezték a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kincseink- Örökségeink Napját.
A díjátadót követően az ünnepség a Lovagteremben folytatódott, ahol többek között Török Dezső elnök, Bánné dr. Gál Boglárka bizottsági elnök, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés tagjai, továbbá a díjazottak „helyezhették el” ujjlenyomatukat a Magyar Értékek Vándortérképén.
A kapcsolódó rendezvények között a megyei értéktárba felvett értékek kiállítását, köztük a Matyó örökség, a hímzés, a viselet és a folklór mellett a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumot, a Takács István Életmű kiállítást, továbbá a Zsóry Gyógy-és Strandfürdőt bemutató mezőkövesdi standot is megtekinthették az érdeklődők. A Tourinform Iroda munkatársai a város nevezetességei mellett a városi rendezvényekről készült prospektusokat és szórólapokat osztogattak a stand látogatóinak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság közreműködésével rajzpályázatot hirdetett az óvodáskorú gyermekek és általános iskolák alsó-és felső tagozatos diákjai számára „Borsod-Abaúj-Zemplén megye értékei” témakörben. A nyertes rajzok (1-3 óvodai és 1-3 iskolai alsó-és felső tagozatos helyezett) a Megyeháza épületében kerültek kiállításra.
A felső tagozatos korosztály versenyében 1. helyezett lett Paczók Noémi, a Mezőkövesdi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákja.
A településeknek lehetőségük volt különdíjat felajánlani, így Dorogi Enikő és Kadlecz Virág – szintén a Mezőkövesdi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói – lettek Mezőkövesd Város Különdíjasai és vehették át az Önkormányzatunk által felajánlott könyvcsomagokat.
 Vissza

 

 


Weboldalkészítés