Ugrás a tartalomhoz

Ülésezett a testület (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A helyi kitüntetésekről szóló rendelet módosításáról, a Matyó Fesztiválhét programjáról, az önkormányzati ingatlanok karbantartási munkálatairól is döntött városunk képviselő-testülete április 29-én.

Az ülés elején dr. Fekete Zoltán polgármester tájékoztatójában összefoglalta a várost érintő főbb eseményeket, rendezvényeket, illetve helyzetképet adott a folyamatban lévő beruházások, munkák állásáról. A polgármester kiemelte, hogy az elmúlt hónapban benyújtották a Bükkzsérc-Mezőkövesd közötti kerékpárút építésére, a délnyugati városrész csapadékvíz rendezésére, valamint a kollégium épületében lévő konyha felújítására és bővítésére vonatkozó európai uniós pályázatokat, valamint a napokban adják be háziorvosi rendelőkről és a Hadas városrész turisztikai célú fejlesztéséről szóló projektjeiket is.


RENDELETMÓDOSÍTÁS
A városatyák első napirendi pontként a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásáról szóló önkormányzati rendeletet módosították. A változtatás értelmében ezentúl a Pro Urbe kitüntetést az augusztus 20-ai ünnepség helyett a Város Napján adják majd át. Emellett a korábbi Dr. Abkarovits Jenő és Dr. Papp Zoltán díjakat összevonták: a jövőben Mezőkövesd Közneveléséért Díjként adományozzák majd a kimagasló oktatói-nevelői munkát végző pedagógusoknak.
A grémium módosította az önkormányzat 2015. évi és a 2016. évi költségvetési rendeletét is, illetve megtárgyalta és elfogadta a város elmúlt évi zárszámadását, valamint a 2015-ben lefolytatott belső ellenőrzésekről szóló beszámolót is. Tavaly két önkormányzati intézménynél – a Mezőkövesdi Óvodánál és a Mezőkövesdi Média Nonprofit Kft.-nél folytatták le a belső ellenőrzést, valamint azon civil szervezeteknél, amelyek 2014-ben önkormányzati támogatást kaptak.

TURIZMUS, RENDEZVÉNY Napirenden szerepelt a tájházak turisztikai szezonra történő felkészítéséről szóló előterjesztés is, amely tartalmazza az önkormányzati tulajdonban lévő tájházak – Kisjankó Bori Emlékház, Tűzzománcos Ház, Mézeskalácsos Ház, Iskolatörténeti Gyűjtemény, Gari Takács Margit Emlékház és Zeneház, Mogyoró köz 4. szám alatti népi lakóház, László Károly u. 20. és az Anna köz 13. szám alatti tájház – idei karbantartási feladatait, programterveit, nyitvatartási rendjét. Emellett a testület a Közkincs-Tár Nonprofit Kft.-t bízta meg, hogy rendszeresen ellenőrizze a tájházak nyitvatartási rendjének betartását.


Mezőkövesd Város Önkormányzata június 20–26. között szervezi meg a Matyó Fesztiválhetet. Az egyhetes rendezvény programtervezetét, illetve költségvetését is megtárgyalták a városatyák. A város egyik legnagyobb nyári rendezvényére mintegy 12 millió forintot biztosítanak. A hét során népszerű koncertet ad például a Bikini, a Vad Fruttik és az Ismerős Arcok, valamint könnyű- és komolyzenei koncertekkel, hangversenyekkel is készülnek a szervezők. Emellett lesz több képzőművészeti és fotókiállítás, irodalmi est, főzőverseny, pálinkamustra is, valamint fotópályázattal is várják az egyhetes rendezvényre kilátogatókat. A Matyó Fesztiválhét keretében tartják majd meg a Város Napi Ünnepséget is. Június 20–26. között több alkalommal Mezőkövesdről elszármazott ismert emberekkel is találkozhatnak az érdeklődők, akik különböző témákban tartanak majd előadásokat. Így városunkban előadást tart többek között Koncz Gábor színművész, dr. PHD. Sebestény Tamás és prof. dr. Papp Zoltán nőgyógyász is.


INTÉZMÉNY-KARBANTARTÁS
A városatyák meghatározták az önkormányzati intézményekben 2016-ra tervezett állagjavítási és karbantartási munkálatokat. Ennek értelmében ebben az évben a Bayer Róbert Kollégiumban a kijelölt lakószobák, helyiségek festését, vizesblokk felújítását végzik el, míg a Szent László Gimnáziumban tantermek meszelése, a lábazat felújítása, hat teremben a parketta korszerűsítése, valamint az I. emeleti mosdók meszelése valósul majd meg. A nyár során festési, meszelési és kisebb felújítási munkákat végeznek majd a Mező Ferenc Tagiskolában, a Bárdos Lajos Tagiskolában, a Szent Imre Tagiskolában, a László Károly úti Székhelyóvodában, az Egri úti és a Móra Ferenc úti Tagóvodában, valamint a Bölcsődében is.


Támogatási kérelmet nyújtott be az önkormányzathoz a Szent László Alma Mater Alapítvány, amelyben a gimnázium diákjainak Bad Salzungen-be történő utazására kérnek anyagi hozzájárulást. A testület a fiatalok utazására 800 ezer forint támogatást ítélt meg.

A képviselők elfogadták a Mezőkövesdi Települési Értéktár Bizottság tevékenységéről szóló tájékoztatót, valamint jóváhagyták az AD-HOC Bizottság által elbírált, a civil szervezetek, egyházak támogatásáról szóló pályázatok eredményét.
A nyílt ülés zárásaként a testület önkormányzati ingatlanok hasznosításáról is határozott.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek