Ugrás a tartalomhoz

Végéhez közeledik a gépmúzeum fejlesztése

Mezőkövesd hírei

Június végére befejezik a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban zajló fejlesztéseket. A Nemzetgazdasági Minisztérium 20 millió forint támogatásából egy új 300 négyzetméteres épülettel gazdagodott a múzeum, míg az Emberi Erőforrások Minisztériumától elnyert 6 millió forint pályázati forrásból a kiállító helyiségek új aljzatát és új tájékoztató táblákat készítenek el.

A Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum még tavaly nyert el 6 millió forint támogatást a gyűjtemény korszerűsítésére az Emberi Erőforrások Minisztériumától, a Kubinyi Ágoston Program pályázatán. A kiállító helyiségek aljzatkiegyenlítését, műgyantával való bevonását, a falak festését tavasszal kezdték el.
– Már több mint 600 m2-en be is fejeztük az aljzatkiegyenlítési és festési munkát. Az új, tisztítható aljzat hozzájárul a kiállított gépritkaságok megóvásához is. A Kiss és Társa Kft. 34 darab traktorbakot készített el a múzeumunk számára, hiszen ezek nélkül az úgynevezett körmös kerekű gépeket már nem lehet visszahelyezni az új alapra. A pályázaton kapott forrásból a felújítási munkák mellett több mint 80 tárgyfeliratot, 14 darab nagyméretű, a kiállítást bemutató tájékoztató tablót is elkészítjük annak érdekében, hogy az országban egyedülállónak számító gyűjtemény még inkább látogatóbaráttá váljon – mondta el Kádár Zoltán múzeumigazgató.
Ezen munkákkal egy időben a Nemzetgazdasági Minisztérium 20 millió forint támogatásából megépült új épület berendezése is zajlik a gyűjtemény alapítója, Hajdu Ráfis János bácsi irányításával. A 2015 novemberében átadott 300 négyzetméteres kiállító helyiségben az 1950 után készült traktorok, valamint fa- és vasipari szerszámgépek kapnak helyet a hozzá tartozó tájékoztató táblákkal. Az épületben lesz egy országosan egyedülálló, a szerszámgépekről szóló interaktív kiállítás is forgatókönyvekkel, múzeumpedagógiai programokkal.
A fejlesztések június második felére elkészülnek, amelyet a tervek szerint a Matyó Fesztiválhét keretében, június 23-án egy új, „100 éves a magyar traktorgyártás” című időszaki kiállítás megnyitóval és bemutatásával egybekötve adnak majd át.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek