Ugrás a tartalomhoz

Jézus Szíve Búcsú és Körmenet (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

94. alkalommal tartották meg a város legnagyobb vallási ünnepét, a Jézus Szíve Búcsút és Körmenetet június 5-én.

A Búcsút megelőző nyolc estén tartott lelkigyakorlat keretében leplezték le a Jézus Szíve templom új üvegablakait. A hetedik alkalommal, június 3-án Gyürki László biblikus, nyugalmazott körmendi plébános Boldog Battyhány-Strattman Lászlóról beszélt, valamint a „Boldogok a békességben élők” tanításáról, üzenetéről elmélkedett.
Pénteken késő este pedig gyertyás felvonulást tartottak a hívők a Kavicsos-tó körül, akik imádkozva, énekelve körbesétálták a tavat, majd közös imát mondtak el a városért, minden mezőkövesdi emberért.
Június 4-én 18 órától rendezték meg a búcsú előestéjén szokásos szentmisét, amely keretében az utolsó üvegablakot is leleplezték. A ceremónián Boldog Meszlényi Zoltán példáját, munkásságát Musits Antal, budapesti esperes mutatta be a jelenlévőknek, aki beszédében azt is kiemelte, hogy mindazok, akik az igazságért, hitükért üldözést szenvednek, elnyerik a boldogságot és a mennyek országát.
Vasárnap reggel az elmúlt évekhez hasonlóan a hívők által felajánlott virágokból készített keresztekkel díszítették a Kavicsos-tó és Szabadidőparkot a körmenet útvonala mellett. Az elkészített virágkereszteket dr. Berkes László plébános közös imádság mellett megáldotta.
A vallási ünnep szentmiséjét 10 órától tartották meg a Jézus Szíve templom előtt, amelyet dr. Ternyák Csaba, egri érsek mutatott be. Az egyházi méltóság a szertartás elején megáldotta a Jézus Szíve templom nyolc új színes ólomüvegablakát is.
Szentbeszédében egyebek mellett a szeretetről, Jézus Szívének mérhetetlen szeretetéről beszélt.
– Örömmel láttam, hogy milyen sokan eljöttek azért, hogy Jézus Szíve szeretetétől szeretet tanuljanak, hiszen ő az, aki megmutatta nekünk, hogyan lehet igazán szeretni. Arra tanít minket, és ezt tette életében is, nagyobb szeretete senkinek nincs annál, mint aki életét áldozza barátaiért. Jézus életét adta értünk. Azt tanítja számunka, hogy mi is, a ránk bízottakat, a családunkat, barátainkat és minden embert, sőt az ellenségeinket is tanuljuk meg szeretni –  emelte ki dr. Ternyák Csaba, egri érsek.

A szentmise után a több ezer hívő – köztük több száz zarándok – a Kavicsos-tó körül körmenettel kísérte végig az Oltári Szentséget.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek