Ugrás a tartalomhoz

Fociakadémia Mezőkövesden (videóval)

Mezőkövesd hírei

Huszonnégy fiatal részvételével július 20-án elkezdődött az akadémiai képzés Mezőkövesden.

Az akadémiai képzés beindítását a minőségi utánpótlásképzés indokolja, ugyanis az elmúlt években nem volt olyan saját nevelésű játékosa a Mezőkövesd Zsóry csapatának, aki meghatározó szerepet tudott volna betölteni a felnőtt keretben. A magyar versenyrendszer jelentős mértékben támogatja a magas színvonalú utánpótlás nevelést. Ez az NB I-es klubok esetében azt jelenti, hogy azok, akik 1996-os születésű, vagy fiatalabb gyerekeket játszatnak rendszeresen a felnőtt csapatban, jelentős anyagi támogatásban részesülnek.
– Az előttünk álló években elsősorban a játékosnevelésben kell nagyot lépnünk, mert ez szakmailag és anyagilag is előnyös lenne a klub számára. Nagyon fontos, hogy minden évben legyen egy-két olyan fiatal, aki be tudja magát verekedni a felnőtt csapat keretébe. Ez az MLSZ támogatási rendszerének köszönhetően komoly anyagi forráshoz juttatná a klubot – hangsúlyozta Tóth László, utánpótlás szakmai igazgató.


EGYÜTTMűKÖDÉS
A Mezőkövesd Zsóry ennek szellemében szervezte meg az akadémiai rendszert. A sportegyesület, valamint a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola között létrejött megállapodásnak köszönhetően a fiatalok képzését integrálták az oktatásba. Ez azt jelenti, hogy az oktatási intézménybe járó 9. évfolyamos akadémisták a délutáni foglalkozásokon felül hetente háromszor délelőtt is edzeni fognak. Az egyéni képzésben a 10.-esek is részt vesznek majd. Az akadémiai rendszer és a már meglévő infrastrukturális háttér meggyőző erejű, ugyanis túljelentkezés mutatkozik a fiatalok részéről a képzés iránt. Az akadémista gyerekek kiválasztás alapján kerültek programba. A mezőkövesdi nevelésűek mellett vannak fiatalok például Salgótarjánból, Miskolcról, Gyulaházáról, ők kollégiumi ellátásban részesülnek. Az új képzési rendszer több okból is vonzó lehet a klub és a fiatalok számára.
– Az akadémia azért is jó, mert a 2003-as, 2004-es és 2005-ös korosztályokban vannak olyan extra képességű játékosaink, akiket szeretnénk itt tartani. ők 1-2 év múlva már egy gördülékenyen működő rendszerbe kapcsolódhatnak majd be. Nagyon fontos, hogy a klub vonzó legyen számukra és ne menjenek el tőlünk – emelte ki a szakember.

SZAKMAI STÁB A felnőtt csapat NB I-es tagsága szintén komoly vonzerőt jelenthet a fiataloknak, hiszen a térségben jelenleg Mezőkövesd szerepel a legmagasabb osztályban. A gyerekekkel több utánpótlás edző foglalkozik.
 – Megvan az a megfelelő edzői létszám, amely ahhoz szükséges, hogy magas színvonalon tudjuk a gyerekekkel dolgozni. Van egy specialistánk Répási László személyében, aki a kondicionális felkészítést végzi, az egyéni képzéssel kapcsolatos feladatokat Szalai Attilával együtt fogjuk koordinálni és ebbe Sivák Sándor is besegít nekünk – mondta Tóth László.
Ebben a korban a fiatalok számára a technikai, taktikai és fizikai felkészítés egyaránt rendkívül fontos, ezért az akadémisták fejlődését és aktuális állapotukat modern, precíz technikai eszközökkel fogják mérni. Ezen felül a gyerekek étkezésékre, a helyes táplálkozásra is nagy hangsúlyt fektetnek.

VERSENYEZTETÉS Ami a versenyeztetést, a versenyrendszert illeti, Tóth László elmondta, hogy az elitakadémiai versenysorozatban összesen 8 csapat vesz részt. Együttesünk a 16 csapatos első osztályba szeretne majd bekerülni.
– Ebbe a csoportba nagynevű, tradicionális utánpótlás nevelő egyesületek szerepelnek. Mi a harmadik csoportban indulhatunk, ahol szintén komoly mérkőzések várnak majd a csapatainkra. Ezzel együtt az a célunk, hogy a 14-15- évesek két éven belül az első osztályban szerepeljenek, míg a 16, 17 és 19 évesek legalább az NB II-es bajnokságban induljanak – mondta a célokról az utánpótlás szakmai igazgató.

Az akadémiával kapcsolatos további cél az, hogy néhány éven belül minden gimnáziumi korosztályú játékos, azaz a 15 és 18 év közötti utánpótlás focisták akadémiai képzésben részesüljenek, majd lehetőleg minél többen csatlakozzanak a felnőtt csapat keretéhez.

FIATALOK A füzesabonyi Bálint Adrián, 5 évesen a lakóhelyén kezdett el futballozni, négy évvel ezelőtt igazolt városunkba. A fiatal támadó középpályás elégedett az akadémiai képzéssel.
– Nagyon tetszik a képzés, ugyanis sokkal pörgősebbek és dinamikusabbak az edzések, így sokkal többet fejlődhetek. Emellett a körülményekkel is maximálisan elégedett vagyok. – mondta Bálint Adrián, akinek az elsődleges célja az, hogy bemutatkozhasson az élvonalban. Adrián számára nagy motivációt jelent, hogy a Mezőkövesd Zsóry FC felnőtt csapata az NB I-ben szerepel. Együttesünk hazai mérkőzéseit rendszeresen meg is nézi.
Gondos Adrián Miskolcon lakik és a Borsod Volán csapatában kezdett el focizni. Itt 4 évig játszott, majd újabb négy évet töltött el a Diósgyőr korosztályos csapataiban. A csatár eddigi tapasztalatai egyértelműen pozitívak a kövesdi körülményekről.
– Nagyon jól érzem itt magam, az edzők felkészültek és a hangulat is nagyon jó a csapatban. Egyszer már a Zsóry fürdőben is voltunk, az is nagyon tetszik – mondta a fiatal labdarúgó.
A játékos szintén szeretne felkerülni az első csapathoz, majd ha lehetősége nyílik rá, külföldön is szívesen kipróbálná magát.

B. K.

Kapcsolódó hírek