Ugrás a tartalomhoz

Minden, ami folklór (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

 

Argentin tangó, olasz virtus, kínai opera, lendületes orosz tánc és eddig nem látott matyó koreográfiák. Ez jellemezte az idei Matyóföldi Folklórfesztivált, amit augusztus 5-7. között rendeztek meg városunkban. 

Péntek délután a Kisjankó Bori Hímzőkiállítás megtekintése után mutatták be a „Mezőkövesdi matyó hímzés” című multimédia kiadványt. 
– A Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Bizottsága és a Magyar Művészeti Akadémia pályázati támogatásának köszönhetően készítettük el ezt a multimédiás kiadványt, amelyet a 2003-ban megjelent Varga Marianna Mezőkövesdi matyó hímzés című könyve alapján állítottunk össze. Az új kiadványban a 13 évvel ezelőtti könyv tartalma frissítve, aktualizálva jelenik meg képekkel és videókkal kiegészítve, amely bemutatja és lehetővé teszi a hímzés folyamatának megtanulását. A kiadvány különlegessége, hogy elektronikus formában, körülbelül 2-3 hét múlva interneten lesz elérhető a
www.matyohimzes.info oldalon és egy egyszeri előfizetéssel mindenki számára olvasható és használható lesz – mondta el Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke. 

A fesztivál első napjának programja a Táncpajtában folytatódott, ahol elsőként a Czemende zenekar szórakoztatta a közönséget, majd pedig a Matyó Népi Együttes, a Százrózsás Néptáncegyüttes, az Eszterlánc Gyermek Néptáncegyüttes, a Matyó Néptáncegyüttes látványos produkcióit, valamint két, általános iskolás korú gyerekekből álló néptánc szakkörös csoport műsorát élvezhettük. A Matyó Gála vendégeként színpadra lépett a Kínából érkező Pekingi Phoenix gyermekcsoport, akiknek ez volt az első európai szereplésük.  

– A pekingi opera és a kínai citera is az UNESCO kulturális örökségének a része. Ebből hoztunk ízelítőt ide Mezőkövesdre. A nyolctagú gyermekcsoport klasszikus citerajátékot, pekingi operarészletet és táncot mutat be a pekingi operára jellemző öltözetben és sminkben – mondta el Wang Junju, a Pekingi Phoenix csoport vezetője. 

Az este meglepetéseként a Pekingből érkező gyerekek magyarul énekelték el a Tavaszi szél című dalt, amely hatalmas sikert aratott a közönség körében. 


Argentínától Oroszországig 

Ebben az évben a fesztiválra ellátogatott olasz testvérvárosunk, Petriolo néptánc csoportja is, valamint vendégfellépők érkeztek Argentínából, Oroszországból és Törökországból is. 

Szombat délelőtt a város több, forgalmasabb pontján, míg vasárnap délelőtt a Zsóry fürdőben mutatkoztak be a külföldi együttesek egy-egy rögtönzött műsorszámmal, invitálva az érdeklődőket az esti gálaműsorokra. 

Szombat és vasárnap délután kézműves bemutatókkal, valamint színpadi műsorral várták a Hadas városrészbe érkezőket. A két nap során Horváth Krisztián énekes produkcióját, a tiszalöki hagyományőrzők, a MASZK Egyesület, a Vaga Banda fellépésével, az olaszok, a szentistváni, tardi hagyományőrzők,  a Matyó Pávakör és a mezőkövesdi Rozmaring Táncegyüttes előadását  láthattuk. 

Szombat este pedig teltház előtt mutatkozhattak be a fesztiválra ellátogató külföldi csoportok. 

A pénteken és szombaton az estét hajnalig tartó, hangulatos táncház zárta, ahol a matyó néptánc mellett a külföldi csoportok táncaiba is belekóstolhattunk.


Felvonulás és gála 

Vasárnap délután látványos zenés-táncos felvonulás vonzotta ki az érdeklődőket a főutcára. Az összes résztvevő csoportból álló menetet a matyó lakodalmas dalokat játszó Mezőkövesdi Fúvószenekar vezette. 

 

A látványos gálaműsoron elsőként a Matyó Népi Együttes lépett fel, majd pedig a négy külföldi csoport, az olaszok, a törökök, az argentinok és az oroszok mutatták be koreográfiájukat. A gála második részében a matyóké volt a főszerep. Elsőként az öt matyó tánccsoport nő tagjai adták elő karikázó táncukat, majd pedig a Százrózsás Néptáncegyüttes lépett színpadra. Az este során mérai, méhkeréki, százcsávás, szatmári, szilágysági és mezőségi táncokat is láthattunk a Matyó Néptáncegyüttes, valamint az esemény vendégeként fellépő Magyar Állami Népi Együttes táncosainak előadásában. Mellettük szólótáncot mutatott be a Matyó Néptáncegyüttes művészeti vezetője, ifj. Zsuráfszki Zoltán. A fesztivál zárásaként pedig azt a fergeteges hangulatú és látványos, Matyó Menyegző elnevezésű koreográfiát láthattuk, amellyel a matyó táncosok hazánkat képviselték a tavasszal Indiában.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek