Ugrás a tartalomhoz

Traktorok, veteránok, relikviák (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Mintegy 150 traktortól, motortól, veterán járműtől volt hangos a város szeptember 3-án. Stabil motorok sora, működő makettek kiállítása, cséplésbemutató várta az érdeklődőket az immár 18. alkalommal megrendezett Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozón.

 A Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum, a Mezőgazdasági Gépmúzeumért Közhasznú Alapítvány és a Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit kft. által szervezett rendezvény már hagyományosan egy látványos felvonulással indult, amely során a különböző haszonjárművek, motorok, veterán autók, buszok tömkelegét láthattuk, hallhattuk a traktorok jellegzetes hangját, a buszok, autók kürtjét, érezhettük az egyedülálló benzingőz illatát. 

- 117 négykerekű gép, valamint számos motor, busz, teherautó, összesen mintegy 150 jármű vonult fel a Mátyás király úton a Dózsa György úttól, a Kavicsos-tó és Szabadidőparkig, majd vissza a Gépmúzeum elé. Idén, nagy örömünkre, a múzeumunk egyik régi, Csepel 344-es  típusú teherautója is részt vett a meneten, amelyet  Babócsáról, Bolhóról érkező barátaink újítottak fel nekünk az elmúlt héten. Évről évre egyre több gépész, gépszerető hozza el és mutatja meg saját járművét a mezőkövesdieknek, a rendezvényre érkezőknek – emelte ki Kádár Zoltán, a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum igazgatója. 
A felvonuló gépek célállomása az Eötvös utca volt, ahol Kádár Zoltán bemutatta a közönségnek az épp érkező járművet, amelyeket aztán az utca szélére leparkolva közelebbről is szemügyre vehettek a gépek iránt érdeklődők. 
A találkozóra az ország számos részéről, de még külföldről is érkeztek vendégek. Például Luxemburgból, Szerbiából, Erdélyből is eljöttek a mezőkövesdi rendezvényre, sőt sok gépész már visszajáró vendége az eseménynek. A Hajdúböszörményből érkező Szabó János is több alkalommal vett már részt a felvonuláson. 
– Gyermekkoromtól kezdve ilyen gépek között mozogtam, később dolgoztam is velük, csépeltem, tárcsáztam.  Tagja vagyok egy veterán társaságnak. Nagyon sokat járunk ide Mezőkövesdre. Idén egy alumíniumdugós, átalakított, 45 lóerős GS35-ös traktorral vettem részt a találkozón, habár a családban több 10, új fajta traktor is van, mégis ez a legkedvesebb a számomra. Nagyon szeretünk idejárni, ez már egy kimagasló, szakmai berkekben is méltán elismert, mutatós rendezvény, ahol mindig sok gép van, és sok látogató. – hangsúlyozta Szabó János. 

Köszöntők
A program ezt követően rövid ünnepi műsorral folytatódott, ahol Csirmaz István, a Mezőgazdasági Gépmúzeumért Közhasznú Alapítvány elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd a rendezvény fővédnöke, Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet, aki egyebek mellett méltatta az immár „felnőtt korba lépett” rendezvényt, amelyet évről évre színvonalasabban szerveznek meg a kultúránkat, történelmünket, a technikát és a gépeket szerető emberek. Hozzátette, hogy ennek létrejöttében hatalmas szerepe van Hajdu Ráfis Jánosnak, aki létrehozta ezt a gyűjteményt és egész életét a gépeknek szentelte és szenteli ma is. 
Az esemény védnöke, dr. Fekete Zoltán polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a Gépésztalálkozó az elmúlt években a város egyik legrangosabb rendezvényévé nőtte ki magát, amiért köszönet illeti a múzeumalapító Hajdu Ráfis Jánost és feleségét, a gyűjtemény igazgatóját és dolgozóit. 
A találkozón első alkalommal vett részt a B-A-Z. Megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Hajdú László, a Kamara megyei alelnöke köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy felállított információs sátrukkal jelen lehetnek a rendezvényen, valamint hangsúlyozta, hogy lehetőségeihez mérten a Kamara is igyekszik az effajta rendezvényeket támogatni. 
A beszédek sorát Kádár Zoltán múzeumigazgató zárta, aki beszédében köszönetet mondott a múzeum rendszeres támogatóinak, a segítőknek, akik anyagi hozzájárulásukkal, vagy munkájukkal hozzájárultak a találkozó megvalósításához, a gépek felkészítéséhez, felújításához. 
A köszöntök mellett a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesülete által összeállított műsorban versszavalatot, népdalokat, valamint néptáncot hallhatott, láthatott a közönség. 

160 éves a Kühne 

A hagyományokhoz hűen a program szombat délután a szakmai előadásokkal folytatódott. Az idei év központi témája az immár 160 éves mosonmagyaróvári Kühne Mezőgazdasági Gépgyár volt. Ennek kapcsán a Gépmúzeum és magángyűjtők műtárgyait, Kühne típusú mezőgazdasági eszközöket tekinthettünk meg a múzeum udvarán, valamint Réz Gyula ny. muzeológus rendezésében a Gazdaház melletti gépszínben fotódokumentációs tablókiállítás segítségével ismerhettük meg az ország egyedüli, 160 éven keresztül működő gépgyárának történetét. 
A szakmai előadások keretében a nagy múltú gyárról hallhattunk előadást Süli Csabától, a Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. vezérigazgatójától. 
A mosonmagyaróvári üzem az ország egyetlen, 160 éve folyamatosan működő gyára. 
– A gépgyárat 1856-ban alapították, és néhány évvel később érkezett hozzánk Németországból Kühne Ede, aki megerősítette az üzemet és 30-40 év után már 600 fős gyárrá fejlesztette a gyárat, amely az első 50-100 évben parasztgazdasági gépeket, például kukorica darálót, morzsolót, szelelőrostát, konkolyozót, cséplőgépet, állómotorokat gyártott. A második világháború után, a ’70-es évektől már nagyobb gépeket, például 250 lóerős Rába Steigerek típusú traktorokhoz vetőgépet, ekét, nehéztárcsákat, lazítókat állítottunk elő. Ezeket mai is gyártjuk a mai kor elvárásaihoz igazodva. A mezőgazdasági eszközök mellett mintegy 20 éve már autóbuszokat is gyártunk. Hozzá kell tennem, hogy nekünk is van egy múzeumunk, azonban a régi mezőgazdasági használati tárgyak, gépek között van olyan, például a cséplőgép, amely nekünk nincs meg, de itt a mezőkövesdi gyűjteményben fellelhető. Nagy öröm számunkra, hogy Mezőkövesd ennyi szép és jó állapotú Kühne gépet gondoz  –  foglalta össze a gyár történetét az előadó. 
Emellett a szakmai előadások között  dr. Hentz Károly, a Mezőgazdasági Eszköz és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum igazgatója a Gazdaházban látható, a traktorgyártás első 100 évéről szóló kiállítást mutatta be a résztvevőknek, majd Lázár László, az Erdélyi Múzeum titkára beszélt a múzeumról és az erdélyi agármúlt kutatásáról, valamint a Nagyrábéről érkező Ványai Gusztáv is bemutatta gyűjteményét. 
A szakmai előadások levezető elnöke Jálics Károly, a Miskolci Egyetem Gép és Terméktervezési Tanszékének c. egyetemi docense volt. 

Folyamatos programok

A nap során folyamatosan a traktorok, gépek hangjától volt hangos az Eötvös utca, hiszen  a traktorokat, stabil motorokat a nézelődők kedvéért a géptulajdonosok többször beindították. Nagy érdeklődés övezte azt a bemutatót, amely során láthattuk, hogyan zajlott régen a cséplés, ezen belül is a gőzgépes cséplés. Miközben a gőzgép dolgozott, addig Tóth Ernő kertészmérnök szavakban mesélt a régi időkről, a cséplőgép működéséről. 
A gyerekek, az érdeklődők saját maguk is kipróbálhatták a kukoricamorzsolást, a darálást, a gabonaszelelést, valamint interaktív foglalkozásokon vehettek részt, vagy láthatták, hogyan működnek a traktorok-, vagy más gépek kicsinyített változatai, a gépmakettek.
A Gépésztalálkozón minden évben egy-egy mezőkövesdi alkotó számára is lehetőséget biztosítanak a bemutatkozásra. Idén Kovács Szabolcs bútorfestő, népi iparművész, a Népművészet Mestere a matyó bútorfestés világába kalauzolta el az érdeklődőket. 
Mindezen túl régiségvásár, kovácsbemutató és más termékek vására is várta a rendezvényre ellátogatókat. 

M. Zs. 

Kapcsolódó hírek