Ugrás a tartalomhoz

őszi gyümölcsök és zöldségek (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A három matyó településről összesen 62 termelő hozta el gyümölcsét, zöldségét, lekvárját, szörpjét az immár 4. alkalommal megszervezett őszi Zöldség- és Gyümölcskiállításra, amelyet szeptember 16-án és 17-én rendezett meg a Matyó Kertbarát Klub Egyesület a Táncpajtában.

 
 
A tárlatot szeptember 16-án délelőtt nyitották meg: az egyesület elnöke, Herkely Károly köszöntötte a megjelenteket, majd pedig dr. Fekete Zoltán polgármester mondott beszédet, méltatta a rendezvényt. A megnyitó ünnepség zárásaként dr. Linczenbold Levente, tardi plébános mondott imát, majd Jéger Károly pápai prelátus megáldotta a kiállított terméseket, termékeket. 
Ebben az évben nemcsak Mezőkövesdről, hanem a másik két matyó településről, Szentistvánról és Tardról is várták a kiállítókat. 
– A három településről összesen 62-en hozták el saját maguk által megtermelt zöldségüket, gyümölcsüket. Főként őszi gyümölcsöket, zöldségeket, például szőlőt, mákot, tököt, paprikát, barackot láthatunk a kiállításon. Hozzá kell tennem, hogy míg négy évvel ezelőtt főként a termések kaptak nagyobb hangsúlyt, idén leginkább a zöldségekből, gyümölcsökből készült lekvárok, szörpök domináltak – emelte ki Herkely Károly. 
A kiállított termések, termékek megtekintése mellett a látogatók meg is kóstolhatták az ízletes lekvárokat, valamint frissen facsart almalevet is ihattak.

 
Kertek, tökök, lekvárok, sütemények versenye 

Az eseményen hirdették ki a Matyóföld legszebb kertjei verseny eredményét is. A megméretést több kategóriában hirdették meg, amelyen összesen 19 kert vett részt, amelyet négytagú zsűri értékelt. A fűszerkert kategóriában különdíjban részesült a mezőkövesdi Dudás Anna. A Legszebb Matyó Porta kategória győztese a szentistváni Bíró Józsefné lett. A konyhakertek közül pedig Simon Antalné (Szentistván) kertje bizonyult a legszebbnek. A Vegyes kert kategóriában Baranyi József (Szentistván) vihette haza az első helyért járó jutalmat. A díszkertek sorában pedig a mezőkövesdi Dudás Istvánné és a szentistváni Németh László kertjét egyaránt első helyezéssel jutalmazták. (A díjazottak teljes névsorát a cikk végén olvashatják.)

Az esemény keretében kiválasztották Matyóföld legnagyobb töktermését is. A beérkezett nevezések közül a szentistváni Gál József 22,5 kg-os töke lett a nyertes. 

– Ötféle sütőtökkel érkeztem a kiállításra, amely között van a legnagyobbnak kiválasztott 22,5 kg-os tök is. Azt érdemes tudni róla, hogy két évvel ezelőtt ültettem kétféle, nagydobosit és orange sütőtököt. Egymás mellé ültettem őket, majd a nagydobosiból gyűjtöttem magot, hogy majd jó lesz a következő évre vetőmagnak. Tavaly nem, de idén ezekből a magokból ültettem. Valószínűleg a két fajta beporozta egymást, és ennek köszönhető, hogy most ilyen hatalmas termést hozott  – mondta el Gál József. 

Mindezen túl kiválasztották a legízesebb matyó lekvárt. Ebben a versenyben az első helyet Gál Józsefné érte el otelló szőlőből és birsalmából készült lekvárjával, míg a második helyezett Bellerné Takács Andrea lett, aki levendulás szomolyai cseresznye lekvárjával indult el a megméretésen. A harmadik legfinomabb éteknek pedig Petrán Lajos fekete ribizli lekvárját választották meg. 
A sütemények versenyén pedig a legjobbnak Gál Józsefné által készített süteményt választották meg. 


Faültetés 

Az őszi zöldség és gyümölcs kiállítás második napján, szeptember 17-én ellátogatott városunkba a szlovákiai Susány településen működő klub több tagja, akikkel a Matyó Kertbarát Klub Egyesület három évvel ezelőtt testvéregyesületi megállapodást kötött. A látogatás kapcsán a két civil szervezet képviselői fát ültettek el a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban, ezzel is megerősítve kapcsolatukat. 
M. Zs.



Matyóföld legszebb kertjei – Díjazottak 

Fűszer kategória:
Különdíj: Dudás Anna  (Mezőkövesd)
Legszebb Matyó Porta kategória:
I. helyezés: Bíró Józsefné (Szentistván) 
II. helyezés: Vozáy Dénes (Szentistván)

Konyhakert kategória
I. helyezés: Simon Antalné (Szentistván)
II. helyezés: Barta István Rudolfné (Szentistván)
III. helyezés: Baranyi Imre (Szentistván)
III. helyezés: Gál József (Szentistván) 

Vegyes kert kategória:
I. helyezés: Baranyi József (Szentistván) 
II. helyezés: Szilvási-Zupkó Anett (Mezőkövesd)
II. helyezés: Kirsch Györgyné (Mezőkövesd) 
III. helyezés: Kovács Györgyné (Mezőkövesd)
Elismerésben részesült: Koncz András (Mezőkövesd)
 
Díszkert kategória
Különdíjban részesült: Dr. Linczenbold Levente, (Tard, Plébánia hivatal)
I. helyezés: Német László (Szentistván)
II. helyezés: Dudás Istvánné (Mezőkövesd)
II. helyezés: Juhász Attila (Szentistván)
III. helyezés: Emődiné Juhász Tünde (Mezőkövesd)
Elismerésben részesült: Koncz Józsefné (Szentistván)
Elismerésben részesült: Kovács Richárdné (Szentistván)
 
Legízesebb matyó lekvárok
I. helyezés: Gál Józsefné – Otelló szőlőlekvár birsalmával lekvár
II. helyezés: Bellerné Takács Andrea – Levendulás szomolyai cseresznye lekvár
III. helyezés: Petrán Lajos – Feketeribizli-lekvár

Kapcsolódó hírek