Ugrás a tartalomhoz

Három évtizede az egészség szolgálatában (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

 

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli idén a mezőkövesdi Mozgásszervi Rehabilitációs Központ. A jubileumi ünnepséget szeptember 16-án tartották meg.

Az esemény elején dr. Kovács Lajos, a Mozgásszervi Rehabilitációs Központ igazgató főorvosa köszöntötte a megjelenteket, majd pedig dr. Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója mondott beszédet, aki kiemelte, hogy 30 éve ismeri és nyomon követi a mezőkövesdi intézmény munkásságát, és öt éve, amióta a központ a megyei kórházhoz fenntartása alá került, napi szintű a kapcsolatuk. 

– Az öt évvel ezelőtti integráció után is megmaradt a Rehabilitációs Központ szakmai önállósága, és a megyei intézmény részeként nagyon jól prosperál. Ha kórházunk minden részlege olyan jó eredményeket érne el, mint a mezőkövesdi, akkor nem lennének problémáink. A Rehabilitációs Központ folyamatosan hozza az elvárt, stabil eredményeket. A betegek a felmérések alapján nagyon elégedettek az itteni ellátással, szeretik az intézményt. Azt látom, hogy egy remekül összekovácsolódott csapat dolgozik Mezőkövesden és nagyon jól képzett és továbbképzett szakemberek látják el a Központ által vállalt feladatokat – emelte ki dr. Csiba Gábor.

Ezt követően a Rehabilitációs Központ elmúlt 30 évének fontosabb történéseit, eseményeit foglalta össze dr. Kovács Lajos. 

– A kórházat 1986. augusztus 20-án adták át és működését három, összesen 156 ágyas reumatológiai aktív osztállyal kezdte meg városi fenntartásban. 1993-tól megyei tulajdonú, megyei fenntartású fekvőbeteg intézményként működtünk tovább. 2005-2006 között megvalósult egy több mint 1 milliárd forint értékű kórház-rekonstrukció, amely keretében új emelettel bővült a központ, minden kórtermet fürdőszobával, wc-vel láttunk el, valamint tornásztató medencét hoztunk létre tangentoros kezelési lehetőséggel, súlyfürdővel.  2006-ot követően nagyon jól teljesített a kórház, sok mindent meg tudtunk valósítani önerőből, például személygépkocsit tudtunk vásárolni, emellett négy, két ágyas kórtermet, valamint kápolnát, dísztermet alakítottunk ki. 2011-től pedig a megyei egészségügyi intézmények integrálása következtében a Megyei Kórház fenntartása, irányítása mellett végezzük a munkánkat – emelte ki az igazgató főorvos.

Dr. Kovács Lajos beszédében megemlékezett az intézmény egykori orvosairól, dolgozóiról is, többek között dr. Zsemlye László főorvosról, aki éveken keresztül nagy lelkesedéssel, odaadással vezette a kórházat. 

A Mozgásszervi Rehabilitációs Központ igazgató főorvosa a jövőre vonatkozó tervek kapcsán kiemelte, hogy a Zsóry üdülőterület 2013-as gyógyhellyé nyilvánítására alapozva szeretnék, ha az intézmény nemcsak megyei, hanem országos szinten is végezhetné rehabilitációs tevékenységét, és újból önállóan gazdálkodó és működő kórház lehetne. 

Az ünnepség zárásaként a Százrózsás Néptáncegyüttes tagjai adtak műsort, majd közös ebéden vehettek részt az egészségügyi intézmény dolgozói és a meghívott vendégek.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek