Ugrás a tartalomhoz

Megújult az Ady Endre úti ártézi kút (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei



Korszerűsítették az Ady Endre úti ártézi kutat. Ezzel befejeződött az önkormányzat kútfelújítási programja.

 

Mezőkövesd Város Önkormányzata néhány évvel ezelőtt tűzte ki célul, hogy felújítja a településen található, még működő négy víznyerő helyet. A városvezetés döntése alapján ezzel a feladattal a Városgazdálkodási Zrt.-t bízták meg. A korábbi években a főtéren található, közismert nevén pulyka-kutat, majd pedig a Rendelőintézet udvarán lévőt korszerűsítették. Ezt követően 2014-ben a Táncsics úti kutat modernizálták. A program utolsó elemeként idén az Ady Endre útit újították fel. 

 

 
– Az Ady Endre úti létesítmény még 1912-ben épült, amelyből a szakemberek becslése szerint körülbelül 100 méter mélyről jön fel a víz. A négy működő víznyerő hely közül ennek a legkisebb a hozama, de még így is stabilan, percenként 2-3 litert termel ki szivattyú segítségével. A felújítása során új arculatot kapott, valamint korszerűsítettük a kútfejet, valamint új, időtálló burkolattal láttuk el a korábban az állatok itatására szolgáló vályút. Emellett a kút vízelvezetésének rekonstrukciója is megtörtént, valamint a létesítmény környékét is rendeztük, virágtartó edényt és néhány kerékpár elhelyezésére alkalmas tárolót is kihelyeztünk. Hozzá kell tennem, hogy ideiglenesen még légkábelen keresztül kap áramot a kút szivattyúja, amelyet az áramszolgáltató pár hónapon belül lecserél földi vezetékre – mondta el Szobonya Sándor, a Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója. 
Ezzel befejeződött az Önkormányzat ártézi kútfelújítási programja, hiszen a négy még működő víznyerő hely közül ez volt az utolsó, amely korszerűsítésre várt.
M. Zs.

Kapcsolódó hírek