Ugrás a tartalomhoz

Képviselő-testületi ülés szeptemberben

Mezőkövesd hírei

Négy évszakos jégpályán korcsolyázhatunk decemberben és januárban a Hadnagy úti Sportcentrumban. A jégpálya bérléséről szeptember 28-án döntöttek a városatyák.

Az ülés elején dr. Fekete Zoltán polgármester összefoglalta az elmúlt hónap fontosabb eseményeit. Tájékoztatójában kitért egyebek mellett a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben zajló beruházásra: a volt öltözőépületben kialakított vendéglátóegységek és az új portaépület építési munkái befejeződtek, folyamatban van a használatbavételi eljárás. A másik, jelenleg a városban zajló beruházás a tanuszoda építése. Az al- és felépítmények vasszerkezete elkészült, és a tetőhéjazatot tartó szerkezeti elemek is lassan a helyükre kerülnek. A vízgépházban és a vizes helyiségcsoportban a víz- és épületgépészeti vezetékelési, szerelvényezési munkái is befejeződtek. 
– A Zsóry-fürdőben a fejlesztés gyors ütemben halad. A kivitelező tájékoztatása alapján várhatóan november végére befejezik a munkát. Az úszómedencét október közepén feltöltik, ezt követően megkezdődhet a próbaüzem. Az új részleget is feszített tempóban építik, valamint a külső terület rendezése is folyamatosan zajlik – tudtuk meg dr. Fekete Zoltántól. – A tanuszoda építése is a végéhez közeledik. Előreláthatólag október közepén átadjuk az új létesítményt. 
A járdák járhatóságának biztosítását célzó önkormányzati program javában tart. 
– A kampány célja, hogy városunk járdái járhatóak legyenek. Az elmúlt években több mint száz millió forintot fordítottunk járdaépítésre, illetve -felújításra. Azt tapasztaljuk azonban, hogy egyre több helyen nem lehet közlekedni a gyalogos felület mellé ültetett, vagy az udvarról kilógó fáktól, virágoktól, bokroktól. Felhívást intéztünk a lakosság felé, hogy az ingatlanok elé ültetett és a közlekedést akadályozó növényeket metsszék le, vágják le. Amennyiben ez nem történik meg, akkor az úgynevezett „járdakommandó” végzi el ezt helyettük. Jelenleg már ezek a munkák a vasút alatti területen és a „madár-utcákban” már megtörténtek. A tervek szerint december elejére a település összes felülete ilyen szempontból akadálymentes lesz  – tette hozzá a városvezető.
Dr. Fekete Zoltán azt is elmondta, hogy a startmunkaprogram keretében a Sándor úti  mezőgazdasági területen jelenleg a burgonya betakarítását végzik. Az éves termés mennyiség burgonyából 3, vöröshagymából 1, lila hagymából 0,5 tonna, zöldhagymából 500, retekből 1000 csomó és cukkiniből 500 kilogramm volt. Hozzátette, hogy a közfoglalkoztatottak bevonásával felújítják a Szomolyai és a Dávid utcában a járdalapos járdát, a Bogácsi úti Idősek Otthonában pedig festenek. 
A polgármesteri tájékoztatóból az is kiderült, hogy Mezőkövesd két közfoglalkoztatási kiállításon is részt vett a közelmúltban. Szeptember 2-án és 3-án Miskolcon, a harmadik alkalommal megrendezett Közfoglalkoztatási Kiállításon és Vásáron mutatkozott be településünk. A programon több mint 100 önkormányzat mutatta be a közfoglalkoztatásban elért eredményeit. Szeptember 22-én és 23-án a Budapesten, a Vajdahunyad várában megtartott II. Országos Közfoglalkoztatási Kiállításon 130 kiállítót ismerhetett meg az ország, ahol városunk is megjelent a közfoglalkoztatási program keretében elkészített matyó népművészeti termékeivel, amelyek nagy sikert arattak a látogatók körében. 

Jégpálya Kövesden
Újabb lehetőséggel bővül a város sportpalettája, ugyanis idén egy 4 évszakos jégpálya várja majd a téli sport kedvelőit. Erről is döntött településünk testülete.
– Most nyílt lehetőségünk arra, hogy egy 300 m2 alapterületű 4 évszakos jégpályát béreljünk, amelynek a két havi bérleti költsége mintegy 3 millió forint. A téli sportolásra alkalmas, palánkkal ellátott mobil létesítményt a Hadnagy úti Sportcentrumban a teniszpályára építjük fel. Azért döntöttünk e helyszín mellett, mert itt adott a lehetőség a világításra, a melegedésre, a vizesblokkok használatára. A jégpályát decemberben és januárban vehetik igénybe a korcsolyázni vágyók – hangsúlyozta a polgármester. 
 
Rendeletek, pályázatok, támogatás
A testület az ülésen az önkormányzat 2016-os költségvetési rendeletét is módosította, valamint elfogadta az egészségügyi tárgyú rendeletek felülvizsgálatának elindítását is. 
A Szent László Alapítvány kérelemmel fordult az önkormányzathoz, amelyben anyagi segítséget kért a Szent László templom új hangrendszerének beszerzéséhez. Az épület hangosítása elavult, ezért vált szükségessé a modernizálása. A hangosító rendszer költsége összesen 2,5 millió forint. Az alapítvány a vételárhoz 300.000 forint összegű támogatást igényelt az önkormányzattól, amelyet a képviselők meg is szavaztak. 
Településünk két intézményének – a Mezőkövesdi Óvoda és Bölcsőde, valamint a Mezőkövesdi Városgondnokság – vezetője is nyugdíjba vonul, ezért a testület ezen intézményvezetői pozíciók betöltésére vonatkozó pályázatok kiírásáról is döntött.
A városatyák mindezeken túl elfogadták a víziközmű-rendszer tizenöt éves időtávra szóló gördülő fejlesztési tervét, amelynek megalkotását a törvény teszi kötelezővé az önkormányzatoknak. A dokumentum az önkormányzat ez irányú rövid-, közép- és hosszú távú korszerűsítési elképzeléseit tartalmazza, így például várhatóan 2017-ben történhet meg a Kisjankó Bori utcában és a Mogyoró közben az ivóvízvezeték cseréje. 
Az ülés zárásaként önkormányzati ingatlanok hasznosításáról döntött a képviselő-testület.
M. Zs.

Kapcsolódó hírek