Ugrás a tartalomhoz

Begépesítették városunk főutcáját

Mezőkövesd hírei

Szinte már megszámlálhatatlan mezőgazdasági gép, veterán autó vett részt az idei, immár 13. alkalommal megrendezett Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozón. A hagyományokhoz hűen szeptember első hétvégéjén, szeptember 3-án megszervezett rendezvényre idén határainkon túlról, Ausztriából, Németországból, Szlovákiából és Szerbiából is érkeztek gépészek.

A program nyitányaként a találkozón résztvevő 135 erőgép, jármű vonult fel városunk főutcáján, amelyre több százan voltak kíváncsiak.
A Mátyás király út – Kavicsos-tó – Eötvös utca útvonalon végighaladó menet után a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesülete által összeállított zenés-táncos kulturális műsort tekinthették meg a Gépmúzeumba ellátogatók. A program ezt követően az ünnepi köszöntőkkel folytatódott. Csirmaz István, a Mezőgazdasági Gépmúzeumért K. h. Alapítvány elnökének bevezető gondolatai után elsőként dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere mondott beszédet.
Településünk első emberének szavai után Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára méltatta a rendezvényt, illetve a múzeumalapító tevékenységét. A köszöntők sorát dr. Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa, majd pedig dr. Nagy László Gábor, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium múzeumi osztályának szaktanácsadója folytatta. Ezt követően a B-A-Z Megyei Közgyűlés nevében Csiger Lajos alelnök szólalt fel. A fenntartó, B-A-Z Megyei Múzeumi Igazgatóság részéről pedig dr. Pusztai Tamás múzeumigazgató köszöntötte a jelenlévőket. A protokolláris rész lezárásaként Hajdu Ráfis János múzeumalapító és Kádár Zoltán múzeumigazgató köszönte meg a rendezvény támogatóinak segítségét.

 

Szakmai programok
A délutáni szakmai előadások alkalmával a Gépmúzeum több, határon túli társintézménye mutatkozott be. Így a rendezvényre kilátogatók megismerkedhettek a csernátoni Haszmann Pál Néprajzi Múzeum tevékenységével, valamint a Szerb Köztársaság közelmúltban megnyitott Novo Milosevo múzeumával és annak gyűjtótevékenységével is.
Emellett az Osztrák Történelmi és Mezőgazdasági Múzeum életébe, gyűjteményébe is betekintést nyerhettek a gépszeretők. A németországi, Burkhardtsdorf-i Lanz Bulldog Múzeumot pedig Andrea Uhlig és férje, Peter Uhlig mutatta be a jelenlévőknek.
Mellettük a szlovákiai Serkén élő  ifj. Pohóczky Béla lelkész mutatta be saját magángyűjteményét.
A nap során folyamatosan megtekinthették az érdeklődők a felvonuláson résztvevő traktorokat, veterán járműveket. Az elmúlt évekhez hasonlóan a találkozón mindig bemutatnak egy-egy mesterséget. Idén a szőrme és bőrkikészítés rejtelmeibe nyerhettek betekintést a gépbarátok Csirmaz Zsolt, mezőkövesdi kisiparos segítségével.
A délelőtti meneten különleges ún. „Kacsa” autók és Mini Cooperek is felvonultak, amelyeket később a Hősök terén lehetett közelebbről is szemügyre venni.

A mintegy 40 Citroënt és 40 Mini Coopert bemutató találkozó szervezői, az egyik Kacsa autó csomagtartó karosszériáját átadták a mezőkövesdi Bollók Istvánnénak, aki azt matyó mintával díszítette. A matyó népművészetre oly jellemző motívumokkal feldíszített járgány részt vesz majd a jövő évi, Magyarországon megrendezésre kerülő világtalálkozón.

Kapcsolódó hírek