Ugrás a tartalomhoz

Jubileumi megemlékezés (frissített)

Mezőkövesd hírei

Kovács István címzetes rendőr őrnagy kapta meg a „Mezőkövesd Közbiztonságáért” díjat az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére rendezett városi ünnepségen. 

Az október 23-ai esemény a hagyományokhoz híven koszorúzással kezdődött az 1956-os Emlékműnél Mezőkövesd Város Pro Urbe-díjas Fúvószenekarának közreműködésével. Városunk önkormányzata mellett politikai pártok, oktatási intézmények, civil- és gazdasági szervezetek képviselői rótták le kegyeletüket a forradalom hősei előtt.

ÜNNEP ÉS BÜSZKESÉG A Közösségi Házban rendezett megemlékezésen Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője ünnepi beszédében egyebek mellett kiemelte, hogy a mezőkövesdieknek is van mit ünnepelniük. Először is fejet kell hajtani azon kövesdiek előtt, akik harcoltak a szabadságért és életüket áldozták a forradalom sikeréért. A hősi halottak, név szerint Bajzáth Mária, Lázár János, Csatho G. Tibor, Németh Lajos, Papp József, Pázmándi József (28 éves), és Pázmándi József (77 éves) mellett megemlítette például a szovjet tankok elé kilépő Tóth Máriát és Pataki József nemzetőrt, akik szintén hősiességükről tettek tanúbizonyságot. Mindez bizonyítja, hogy Mezőkövesden éltek, élnek olyan emberek, akik a hétköznapi hőstettekre is képesek voltak, vonta le a politikus.

Elmondta, hogy büszkék lehetnek a mezőkövesdiek arra is, hogy a város az országban az elsők között állított emlékművet az 56-os hősök tiszteletére.

– Én büszke vagyok arra, hogy ilyen városban élek. Olyan városban élek, Mezőkövesden, ahol tisztelik, ismerik a történelmet, ahol tisztelik a hagyományokat, a kultúrát, ahol tisztelik elődeiket, tiszteli a város a hőseit és ezt méltó módon ki tudja fejezni. Azt kívánom, hogy Mezőkövesd még sokáig ilyen közösségben tudjon élni.  – zárta gondolatát Tállai András.

ELISMERÉS Az ünnepség keretében átadták a „Mezőkövesd Közbiztonságáért” kitüntető díjat. Városunk képviselő-testülete a „Helyi kitüntetések alapításáról és adományozásáról” szóló rendelete alapján az elismerést az a mezőkövesdi civil szervezet, vagy mezőkövesdi lakos kaphatja meg, aki eredményes munkát végez Mezőkövesd közbiztonságának megőrzése érdekében. A testület határozata alapján az elismerést idén Kovács István címzetes rendőr őrnagy, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság közlekedési fővizsgálója vehette át dr. Fekete Zoltán polgármestertől.

– Egy díjat mindig nagy megtiszteltetés átvenni, különösen egy ilyen jeles nemzeti ünnep alkalmával. Az, hogy a város képviselő-testülete elismerte rendőri munkámat, nemcsak az én érdemem, családom mellett a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság valamennyi dolgozójának szeretném megköszönni a segítséget, támogatást – mondta a díjazott, aki beszédében a képviselő-testületnek is köszönetet mondott az elismerésért és a rendvédelmi szervezetnek nyújtott anyagi, valamint erkölcsi támogatásáért.

DÁVID ÉS GÓLIÁT „Dávid harcol Góliát ellen” címmel a Mezőkövesdi Amatőr Színjátszó Kör Egyesület előadásában egy több mint félórás irodalmi műsort tekinthettek meg a résztvevők. A prózai, verses és énekes produkcióban többek között Petőfi Sándor, Erkel Ferenc, Pető Margit, Sinka István, Galambos Nándor és Beethoven műveiből hangzottak, illetve csendültek fel részletek.

Az ünnepséget a Szkítia együttes koncertje zárta. A 2004-ben alakult folk-rock zenekar előadásában a saját műveik mellett népdal és versfeldolgozásokat hallgathattak meg a jelenlévők.

B. K.


Kovács István

Kovács István a Határőrség integrációját követően, 2008. január 1-jétől a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozójaként dolgozott. Szolgálati feladatait 2008. szeptember 1-jétől mind a mai napig az osztály fővizsgálójaként végzi. Kovács István felelős a kapitányság illetékességi területén történt balesetekből adódó nyomozások lefolytatásáért, továbbá az osztályvezetőt távollétében helyettesít, így az osztály napi munkáját irányítja. Koordinálja a városban és az illetékességi területen megrendezésre kerülő rendezvények forgalmi rendjét. A rendőrkapitányságra látogató óvodás csoportok, általános iskolai tanulók és felsőbb oktatási intézményekből érkező osztályok látogatása esetén házigazda szerepet tölt be.

A Közösségi Házban 2012-ben történeti kiállítást nyitott a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság. A gyűjtőmunkában és a kiállítás létrehozásában oroszlánrészt vállalt a díjazott. A tárlat anyaga később a rendőrkapitányság épületében kapott helyet, ahol ugyancsak házigazdaként kalauzolja az érdeklődőket.

A gyűjtőmunka eredményét „Mezőkövesd rendvédelmének és rendőrségének története a 12. századtól 1990-ig” címmel könyvbe foglalta, ezzel jelentős mértékben gazdagította városunk kultúrtörténetét.

Kapcsolódó hírek