Ugrás a tartalomhoz

Nemzetközi mezőny indult (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Mintegy 400 sportoló részvételével nemzetközi tájékozódási futóversenyt rendeztek Mezőkövesden a Hadasban és a Kavicsos-tó környezetében.

 

Az Egri Spartacus Tájékozódási Futó Sportegyesület szervezésében október 29-és 31-e között tartották meg a 28. Eger Nagydíj Nemzetközi Tájékozódási Futóversenyt, ahol a magyarok mellett többek között román, dán, finn, szlovén, szlovák és cseh sportolók is részt vettek. Városunk a háromnapos megméretés nyitónapjának adott otthont. A verseny céljáról Blézer Attila, az Egri Spartacus Tájékozódási Futó Sportegyesület alelnöke, a 28. Eger Nagydíj főszervezője beszélt.
 

 
 – A tájékozódási futás abban különbözik a futóversenyektől, hogy a sportolóknak térkép és tájoló segítségével, előre meghatározott sorrendben ellenőrző pontokat kell megkeresniük. A pályákat kategóriától függően alakítják ki, általában 2 és 12 km közötti távokat jelölnek ki a versenyzőknek – mondta Blézer Attila.
A terepfutás mellett az elmúlt másfél évtizedben a településeket is egyre többször bevonták, ennek köszönhetően merült fel helyszínként városunk, amely kiváló terepnek bizonyult a verseny szempontjából.

HADAS ÉS KAVICSOS A sportolók délelőtt a Hadas városrészben keresték az ellenőrző pontokat, ahol az Akácfa út végén 5-10 fős csoportokban rajtoltak el a résztvevők. Az indulók gyakorlatilag a Hadas teljes területét érintették, a cél a Mártírok út végén kijelölt ellenőrző pont volt.
Délután 50 csapat részvételével sprint váltófutást rendeztek a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban, valamint a Városi Sportcsarnok szomszédságában lévő emeletes házak környékén. A nagydíj főszervezője elégedetten nyilatkozott a verseny helyszíneiről.
– Beszéltem több versenyzővel, mindenki nagyon elégedett volt a helyszínekkel. A város szép és rendezett, a Hadas olyan volt mint egy labirintus, sokan megjegyezték, hogy ilyet nem láttak sehol sem Magyarországon. A Kavicsos-tó és Szabadidőpark egy gyönyörű nyílt terület, melynek nagy előnye a sportolók szempontjából, hogy jól belátható, így a csapatok tagjai a váltásokra időben felkészülhettek – emelte ki Blézer Atttila.

KÖVESDI TERVEK Blézer Attila elmondta, hogy a közeljövőben szeretnék bemutatni a sportágat a mezőkövesdi iskolákban. Hozzátette, városunknak nagyon jó a fekvése verseny szempontból, hiszen könnyen megközelíthető, ráadásul a város és a Bükk lankás vidékei ideális terepet jelentenek a versenyek lebonyolítására. Az Eger Nagydíj vasárnap és hétfőn Cserépfaluban folytatódott. 
Azok, akik szeretnének jobban megismerkedni a sportággal, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség honlapján, az mtfsz.hu oldalon találhatnak információkat. Itt a 28. Eger Nagydíj részletes eredményeit is megtekinthetik. 
B. K.

Kapcsolódó hírek