Ugrás a tartalomhoz

Az informatikától a szerszámkészítésig (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Tizennégy szakma közül választhatnak a pályaválasztás előtt álló 8. osztályos tanulók a Széchenyi István Katolikus Középiskolában. A képzési lehetőségekről, az oktatási rendszerről és az iskola életéről nyílt nap keretében tájékozódhattak a fiatalok.

Az oktatási intézményben november 9-én és 10-én várták a diákokat, akik az iskola életét és képzési rendszerét bemutató általános ismertetőt követően az intézmény tanműhelyeiben folyó oktatás és képzés mellett a középiskolával együttműködő vállalkozások profiljával, az ott zajló munkával és munkalehetőségekkel is megismerkedhettek.

 
 
SZAKGIMNÁZIUM Az iskolában szakgimnáziumi, valamint szakközépiskolai képzés zajlik. A szakgimnáziumban a diákok négy év alatt érettségit és szakképesítést szerezhetnek, további egy év tanulás után a technikusi végzettséget is megkaphatják. A fiatalok négy szakma, az informatika, a gépészet, a kereskedelem-marketing és a turisztika közül választhatnak.

KILENC SZAKMA Szakközépiskolai képzés keretében összesen kilenc szakma elsajátítására van lehetőség az intézményben. Itt a fiatalok 3 év alatt szerezhetnek szakképesítést, további két év tanulással az érettségit is megkaphatják, a 6. év után pedig technikusi végzettségre tehetnek szert. A hiányszakmákat választók ösztöndíjat kapnak, amely havonta elérheti akár az 55 000 Ft-ot is. A képzésben választható szakmák kivétel nélkül ösztöndíjasak. Az asztalos, a gépi forgácsoló, a mezőgazdasági gépész, a női szabó, a villanyszerelő és a szerszámkészítő is a hiányszakmák közé tartozik, emellett eladó, ipari gépész, központi fűtés és gázhálózat szerelő szakmákat tanulhatnak a fiatalok. Az eladói pályát választó diákok 10. évfolyamtól, a többi szakma esetében már 9. évfolyamtól ösztöndíjban részesülhetnek a tanulók.

FELNőTTOKTATÁS Az első megszerzése után akár másodszakmát is tanulhatnak a diákok, amit 25 éves kor alatt ingyenesen végezhetnek el. A felnőttoktatásban csak akkor nyílik lehetőség a képzés indítására, ha az adott szakmában legalább nyolc olyan tanuló jelentkezik, aki már egy szakmát elsajátított.

CÉGEK, VÁLLALATOK A látogatás zárásaként a fiatalok megismerkedhettek a gyakorlati képzésben résztvevő vállalatokkal, melyek kivétel nélkül álláslehetőségekkel várják a tanulmányaikat befejező fiatalokat. A rendezvényen részt vett Benyus Mihály, a LEAX Hungary Zrt. termelési igazgatója, aki elmondta, hogy a cég és jogelődei 1972 óta folyamatosan kapcsolatban állnak az oktatási intézménnyel.
– Nagyon örülök és büszke vagyok arra, hogy cégünk évtizedek óta fontos hangsúlyt fektet a szakemberek képzésére. 1972 óta körülbelül 1000 szakember tanult a cégnél. Ugyan nem mindenki nálunk helyezkedett el, de vannak olyan munkatársaink, akik 72-ben ott tanultak és mind a mai napig nálunk dolgoznak –  emelte ki Benyus Mihály. Hozzátette, jelenleg 40 tanuló gyakorlati oktatását végzik a vállalatnál.
– Az iskola tanulói számára egyebek mellett évközi és nyári gyakorlatot, valamint a kötelező gyakorlatok elvégzését követően nyári munkát is tudunk kínálni. Azoknak a tanulóknak, akik megfelelnek és szeretnének nálunk maradni, foglalkoztatási lehetőséget tudunk biztosítani. Akik máshol képzelik el a jövőjüket, számukra is jó ugródeszka lehet egy multicégnél eltöltött több éves gyakorlat – mondta Jung György, a Modine Hungary Zrt. termelési mérnöke.
A Szalagro Kft. mezőgazdasági gépek forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik.
– Cégünknél jelenleg egy tanuló van, de 2-3 főt foglalkoztatására van lehetőségünk. Mindenképpen szeretnénk olyan diákot, aki technikusi képzésben vesz részt. Célunk elsősorban az, hogy olyan szakembert találjunk, aki hosszú távon nálunk dolgozik. A mezőgazdasági gépészet egy hiányszakma, éppen ezért végtelenül örülünk annak, hogy az iskola előtérbe helyezte az oktatását. Ebben a szakmában a fiatalok ma már Mezőkövesden kapják a legjobb képzést – hangsúlyozta Szalai László ügyvezető.

MINőSÉGI KÉPZÉS Csirmaz István, a Széchenyi István Katolikus Középiskola igazgatója hangsúlyozta, hogy igyekeznek olyan lehetőségeket biztosítani a diákoknak, amellyel az elhelyezkedésüket, illetve a továbbtanulásukat is segíteni tudják.
– Azok a vállalatok és cégek, akik most eljöttek hozzánk, rendelkeznek saját tanműhellyel, ahol a gyerekek megismerhetik a gépek kezelését, használatát, elsajátíthatják az adott szakmához szükséges ismereteket. Ami nagyon lényeges, hogy a cégek az iskola befejezése után azonnal munkalehetőséget tudnak kínálni a fiataloknak versenyképes fizetéssel – mondta el az oktatási intézmény vezetője.
Hozzátette, nagyon fontos az iskolának az, hogy elsősorban a térségben működő cégekkel szoros kapcsolatot ápoljanak, mert az az egyik fontos cél, hogy a tanulók lehetőleg a lakóhelyükön, vagy közvetlen környezetében helyezkedjenek el. Az intézményvezető elmondta, az év minden napján szeretettel várják azokat az iskolákat, diákokat, illetve szülőket, akik szeretnék megismerni az intézményben zajló képzést és továbbtanulási lehetőségeket. Az iskoláról és a képzési lehetőségekről egyebek mellett az interneten, a szechenyi-mk.hu oldalon is tájékozódhatnak.
B K. 

Kapcsolódó hírek