Ugrás a tartalomhoz

(Idény)munka szüret idején

Mezőkövesd hírei

Mezőgazdasági idénymunkára egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony. Az alkalmi munkától eltérően idénymunka esetén alacsonyabb, 500 forint/fő/nap közteher fizetési kötelezettséggel kell számolni, és a munkáltató ugyanazon magánszemélyt akár 120 napra is alkalmazhatja összefüggően vagy több alkalommal együttesen. 

 Az egyszerűsített foglalkoztatással létesített munkaviszonyt a munkavégzés megkezdése előtt telefonon (a 185-ös telefonszámon) vagy elektronikus úton kell bejelenteni az állami adóhatóságnak, melynek feltétele az ügyfélkapun történő előzetes regisztráció. Fontos a bejelentési kötelezettség szabályszerű teljesítése, mert ennek hiányában a munkáltató szankcióra számíthat. Egyszerűsített foglalkoztatásra azonban nem jogosult a 300 ezer Ft, vagy ezt meghaladó összegű adótartozást felhalmozó munkáltató mindaddig, míg adótartozását ki nem egyenlíti. 


Az őszi mezőgazdasági munkák idején a bejelentési kötelezettség teljesítését és a szabályszerű foglalkoztatást fokozottan ellenőrzi az adóhatóság.

Az egyszerűsített foglalkoztatás további szabályairól bővebben tájékozódhat az adóhatóság honlapján, a 46. számú információs füzetből, vagy telefonon a NAV Általános Tájékoztató Contact Centerén (06-40/42-42-42) keresztül. 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Kapcsolódó hírek