Ugrás a tartalomhoz

Ülésezett a testület

Mezőkövesd hírei

Több mint kétmillió forint támogatást szavazott meg az ötödik Matyó Rózsa Ünnepére városunk képviselő-testülete a november 30-ai ülésen. A városatyák ezen felül elfogadták a Tisza-Tavi Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás Társulási Megállapodásának módosítását, valamint jóváhagyták a Mezőkövesdi Óvoda és Bölcsőde szakmai programját is.

Dr. Fekete Zoltán polgármester tájékoztatójában kiemelte, hogy városunk vendégtelepülésként vett részt a miskolci Termelői Napon, ahol a mezőkövesdi értékeket mutatták be, valamint október végén Észak-Magyarországra, ezen belül Mezőkövesdre látogatott a National Geographic Traveler Poland stábja. A városban zajló beruházásokról elmondta, hogy a tanuszoda építése befejeződött, jelenleg a próbaüzem zajlik. Itt a terveken felül a gimnázium parkolóját is felújították és új kerékpártárolót is kialakítottak a diákok számára. A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő fejlesztése szintén a végéhez közeledik, az uszoda medencéjét felújították, befejeződött az élménymedencék burkolása is és a héten feltöltik vízzel. A Startmunkaprogram keretében a mezőgazdasági munkában dolgozók jelenleg a parkfenntartásban és takarításban vesznek részt, emellett a Bárdos Lajos Tagiskola udvarán kialakított betonüzemben gyártják a betonelemeket.
A tájékoztatót követően a testület elsőként a Mezőkövesd város közigazgatási területén belül autóbusszal végzett menetrend szerinti helyi személyszállítás ellátására kötött közszolgáltatási szerződés módosításáról tárgyalt és döntött. A helyi személyszállítási közszolgáltatást önkéntes feladatként vállalta Mezőkövesd Város Önkormányzata, amit a Mezőkövesdi VG Zrt.-vel kötött közszolgáltatási szerződés alapján a cég 2019. december 31-éig alvállalkozó bevonásával látja el. A módosításra azért volt szükség mert a hatályos közszolgáltatási szerződés nem tartalmazta, hogy a közszolgáltató pontosan milyen mértékben vonhat be alvállalkozót a feladatellátásba, ezt a városatyák 100%-os mértékben határozták meg.

ELFOGADTÁK A MEGÁLLAPODÁST Második napirendi pontban a Tisza-Tavi Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás Társulási Megállapodásának elfogadása szerepelt. 
Az előterjesztés szerint a 2011-ben megalkotott, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény több ponton újraszabályozta az önkormányzatok társulásaival szemben támasztott jogszabályi követelményeket, így például jogi személynek minősítette azokat. Az önkormányzati társulásoknak legkésőbb 2013. június 30. napjáig kellett módosítaniuk a vonatkozó szabályokat, aminek a tiszafüredi társulás nem tett eleget.
A törvénysértő állapot megszüntetése érdekében, dr. Fekete Zoltán polgármester Mezőkövesd Város Önkormányzata nevében törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett az illetékes Kormányhivatalnál 2016. júniusban. Az október 13-án, Tiszafüreden tartott Társulási Tanács ülésén a megállapodást több ponton módosították. Az egyik legfontosabb változás, hogy dr. Fekete Zoltán javaslatára eltörölték az évi 10 millió Ft-os kompenzációs díjat, amit a társuláshoz tartozó települések fizettek Tiszafüred Város Önkormányzatának. Miután Tiszafüred képviselő-testülete jóváhagyta a módosításokat, sor került a Társulási Megállapodás elfogadására. Ennek értelmében a szervezet jogi személyiséggé alakult és lehetősége nyílik a pályázatokon való részvételre.

MATYÓ RÓZSA ÜNNEPE A grémium a Matyó Rózsa Ünnepéről is tárgyalt, amit január 21-én fognak megrendezni. A testület a Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft.-t bízta meg az ünnepi esemény szervezésével és lebonyolításával, melyre az önkormányzat 2017. évi költségvetési keretének terhére 2.090.000 Ft-os támogatást szavazott meg.
Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke napirenden kívüli felszólalásában egyebek mellett felajánlotta szakmai és személyes segítségét a jövő évi rendezvény megszervezéséhez.

TURISZTIKAI KIADVÁNY A képviselők döntöttek a Mezőkövesd 2017. évi kiadványába szereplő kiemelt eseményekről. A kiadványba a turisztikai szempontból jelentős rendezvények, így a Matyó Rózsa Ünnepe, a Matyó Húsvét, a Múzeumok Éjszakája, a Jézus Szíve Ünnep, a Város Napja, a Zsóry Fesztivál, a Matyóföldi Folklórfesztivál, a XIX. Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozó, a Tour de Mezőkövesd, valamint az Adventi Gyertyagyújtások kerültek be. Ezen felül dr. Fekete Zoltán polgármester javaslatára   – abban az esetben, ha a nyomdába küldésig hivatalossá válik – feltüntetik a Város Napja mellett az augusztus 20-ai ünnep vendég fellépőjét is.
A képviselők 100 millió Ft rövidlejáratú önkormányzati folyószámlahitel felvételéről is határoztak, az esetleges likviditási nehézségek elkerülése érdekében. Ugyanezen okból 40 millió Ft értékben a Mezőkövesdi VG Zrt. folyószámlahitel felvételéről is döntöttek.

EGYSZERI JUTTATÁS A testület döntött az önkormányzati intézményekben adható egyszeri juttatás mértékéről, amit egységesen, az önkormányzati intézményekben foglalkoztatott közalkalmazottak és köztisztviselők részére 33.300 Ft értékű TOP Prémium ajándék utalványokban határoztak meg. Az önkormányzat a fizetendő járulékokkal együtt összesen 16 millió 977 ezer Ft-ot fordít az utalványok beszerzésére.
A testület tagjai jóváhagyták a Mezőkövesdi Óvoda és Bölcsőde 20117-2021 közötti időszakra vonatkozó szakmai programját. Az intézmény legfontosabb szakmai alapdokumentumát ötévente vizsgálják felül.
Ezt követően három önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan hasznosításáról döntöttek a képviselők.
B. K.

Kapcsolódó hírek