Ugrás a tartalomhoz

Több bér, kevesebb adó – Hétfőn szavaz a parlament

Mezőkövesd hírei

December 12-én szavaz az Országgyűlés a versenyképesség növeléséről szóló adócsomagról, melynek részleteiről két nappal korábban Mezőkövesden tartott sajtótájékoztatót Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, térségünk országgyűlési képviselője.

Történelmi léptékű változásokat tartalmaz a hét elején benyújtott adócsomag, melyet egy novemberben kötött 6 éves megállapodás előzött meg – hangsúlyozta a politikus. Ismertette, hogy a kormány, a munkavállalók és a munkáltatók írásba foglalták, hogy több éven keresztül emelni fogják a béreket, a másik oldalon pedig a kormány köztehercsökkentést, adócsökkentést tervez.

Január elsejétől 15%-kal nő a minimálbér, a szakmunkásbér 25%-kal, egy év múlva pedig további 8 és 12%-kal. 2017-ben a minimálbér 127.500Ft, míg a szakmunkás minimálbér 161.000 Ft lesz, a tervek szerint.

A benyújtott adócsomag tartalmazza, hogy a társasági adó mértéke egységesen 9% lesz, mely az Európai Unióban a legalacsonyabb. A munkaadók által fizetett szociális hozzájárulási adó mértéke 27-ről 22 %-ra csökken, a további években pedig a béremelés mértékének megfelelően, így összesen 4 év alatt 15,5%-os csökkenést terveznek. A várakozások szerint 145 milliárd forinttal marad több a vállalkozásoknál.

Az egyéni vállalkozók közterhének csökkentése 180 ezer embert érint. A kisvállalkozói kedvezmény duplájára nő, egy korábbi törvénymódosítás eredményeként pedig a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója – 50 ezer Ft-os egyösszegű adózás) szerint adózók köre is megkétszereződött.

Az adócsomag a nagyvállalkozásoknak és a jelentős árbevétellel rendelkező cégeknek, valamint a közép- és a legkisebb vállalkozások számára is kedvezményt jelentene. Olyan nagyságrendű változásokat tartalmaz, mely minden vállalkozást érint, a magyar vállalkozóknak több marad a kasszájában, ezt a pénzt pedig béremelésre, fejlesztésre tudják fordítani – mondta Tállai András.

Sz. B. Á.

Kapcsolódó hírek