Ugrás a tartalomhoz

Január végéig lehet kérni a munkáltatói elszámolást

Mezőkövesd hírei

Idén már a NAV elkészíti az adózók többségének a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét. Ugyanakkor továbbra is kérhető az szja-elszámolás a munkahelyeken. Ha a munkáltató vállalja annak elkészítését, akkor ez a dokumentum megfelel a tavalyi jövedelmekről szóló szja-bevallásnak.

Munkáltatói adómegállapítást kérhet például az, aki vagy kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltatótól szerzett bevételt, vagy 2016-ban egymást követően több munkaviszonya volt és a korábbi munkáltatói átadták a jövedelemről, az adóelőlegről és járulékokról szóló igazolást az új munkáltatónak. Az adókedvezmények, az önkéntes kölcsönös pénztári és nyugdíjbiztosítási nyilatkozatok nem akadályozzák a munkáltatói adómegállapítást.

Aki ezzel a lehetőséggel nem él, illetve akinek a munkáltatója nem vállalja ezt az adminisztrációt, annak a NAV bevallási tervezetet készít március 15-ig. A munkáltatói adómegállapítást január 31-ig lehet kérni a munkahelyeken.

A korábbi évekhez hasonlóan rendelkezhet az adójának 1+1%-áról az, akinek a munkáltatója készíti el az adómegállapítást.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Kapcsolódó hírek