Ugrás a tartalomhoz

Fotókiállítás a Matyó Múzeumban (videóval)

Mezőkövesd hírei

A Matyó Múzeum fotóarchívumából nyílt kiállítás február 9-én.

A Képek-emlékek-pillanatok című tárlat megnyitóján Agócsné Halász Andrea, a Matyó Múzeum vezetője mondott köszöntőt, aki egyebek mellett a fényképezésről, valamint a fényképezés néprajzban betöltött szerepéről beszélt a jelenlévőknek.
– A hazai táj, a jellegzetes témák ábrázolása, mind az amatőr, mind a profi fotóművészek körében már a század első évtizedeitől megvalósult. A magyaros stílus a két világháború között teljesedett ki, ugyanakkor a sajtóban nagyon sok olyan fénykép jelent meg, ami nem a parasztság valóságos életét mutatta be, hanem egy kicsit hamis, idealizált faluképet, picit elterelte a figyelmet az egyre égetőbb hétköznapi gondokról, arról, hogy a nép mérhetetlenül szegény – mondta a múzeum vezetője.
Hozzátette, Jankó János magyar néprajztudós már 1894-ben megfogalmazta, a fényképek megörökítik az embereket, a tárgyakat és használatuk módját is, éppen ezért a fotózás az ismeretszerzés sajátos forrásának tekinthető. Hozzátette, a fotózás történetén belül jól elkülöníthetőek például a történelmi és művészettörténeti korszakok stílusjegyei is, ami néprajzi szempontból is felbecsülhetetlen értéket jelent. 

 
 
A FÉNYKÉPEZÉS TÖRTÉNETÉRőL A kiállítást Varga Mátyás nyitotta meg, aki a fényképezés történetéről beszélt. A nyugdíjas műszaki oktató elmondta, hogy a fotózás az 1950-es években terjedt el széles körben, ekkor főleg szakkörökben, majd később szakkönyvek segítségével is lehetőség nyílt a fényképezés tudományának elsajátítására.
– A fotózás gyakorlatilag az 1850 években kezdett megjelenni, így a matyó népművészet fejlődését fotókon végig lehet követni. Nagyon sok életkép, csoportkép, családi és portrékép készült, melyekből a kiállításon fekete-fehér és színes képek is láthatóak – mondta Varga Mátyás.
A beszédeket követően digitalizált képekből összeállított zenés rövidfilmet tekinthették meg a jelenlévők.
B. K.

Kapcsolódó hírek