Ugrás a tartalomhoz

Ünnepi kórustalálkozó (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

14. alkalommal szervezték meg a Dicsérjétek az urat! című Esperesi Kerületi Kórustalálkozót a Szent László templomban, május 20-án. A helyi kórusok mellett Mezőszemeréről, Csincséről és Egerből is érkeztek egyházi énekkarok.

Az 1000 éves Egri Főegyházmegyére emlékező Esperesi Kerületi Dicsérjétek az Urat! című 14. ünnepi kórustalálkozót tartották meg Mezőkövesden, amelynek fővédnöke dr. Ternyák Csaba egri érsek volt. A 2017-es évet Szent László emlékévvé nyilvánították. Az egyházközség védőszentjére egész éves programsorozattal emlékeznek meg városunkban, a mostani találkozó is ennek jegyében telt. 

A mostani találkozón Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára is emlékeztek.

– Kodály Zoltán mondta, hogy az ének a mindenki számára elérhető, egyszerű, ám mégis a legszebb hangszer. A kóruséneklésnek közösségformáló ereje van, az egymásra való odafigyelés egy érzékeny, különös formája – idézte fel a zeneszerző gondolatait Mozer Boglárka.

A rendezvényen dr. Medvegy János c. apát-plébános mondott köszöntő beszédet, majd Mozerné Horga Stefánia, a Szent László kórus vezetője szólt az egybegyűltekhez. 

– A találkozó nem versenyszerű, nem elsősorban szakmai szempontokra épül, hanem lelkiségi, a keresztény meggyőződés alapjain létesült és működik – hangsúlyozta Mozerné Horga Stefánia.

Ebben az évben a mezőkövesdi Jézus Szíve templom vegyes kara és férfi kara, a Szent István Katolikus Általános Iskola gyermekkara, a mezőszemerei Sarlós Boldogasszony női kar, a Szent László templom kórusa, a csincsei Római Katolikus templom énekegyüttese, valamint a tiszteletbeli meghívott énekkar, az Egri Főegyházmegyei Liturgikus Kórus szerepelt.

– Minden művészet akkor éri el csúcspontját, amikor szakrális művészetté válik, akkor tölti be teljesen a hivatását. A zene az a művészet, ami elkápráztatja az embert, képes isteni élményt adni, a legszebb zene az emberi hangon szólal meg, amelyben ma délután is részünk lehetett. Szent Ágoston szerint, aki énekel, az kétszeresen imádkozik – mondta el beszédében Dr. Ternyák Csaba.

A találkozón végén emléklapokat és jelképes emléktárgyakat adtak át az énekkarok vezetőinek.

D. A.

Kapcsolódó hírek