Ugrás a tartalomhoz

Múzeumi Világnap (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A fotózásé volt a főszerep a Matyó Múzeum május 18-ai programjain: többek között Korbely Attila természetfotós tartott előadást.

TERMÉSZETVÉDELEM 40. születésnapját ünnepli idén a Nemzetközi Múzeumi Világnap, e jeles nap alkalmából várta ingyenes programjaival a látogatókat a mezőkövesdi múzeum. A délelőtt folyamán Ferenc Attila, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság terület-felügyelője tartott rendhagyó múzeumi órát Fényképezés és természetvédelem címmel általános iskolásoknak. Összesen 148 gyerek, a Szent István Katolikus Általános Iskola, a Mező Ferenc Tagiskola, a Szent Imre Tagiskola és a Bárdos Lajos Tagiskola diákjai hallhatták és láthatták a meghívott előadó bemutatóját. Ferenc Attila először tartott ilyen jellegű előadást, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a természet, a különböző állatfajok és élőhelyeik védelmére, valamint a program részeként bemutatott néhány fotózási technológiát. Az osztályok nagyon aktívak voltak, érdeklődtek a téma iránt, sok kérdést feltettek a bemutató után, a rendhagyó óra zárásaként pedig végigjárták a múzeum állandó kiállítását.

 


FOTÓKLUB TALÁLKOZÓ Délután a Mezőkövesdi Fotóklub tartott összejövetelt a Képek-emlékek-pillanatok című időszaki kiállítóteremben. A tagok megnézték a múzeum anyagából válogatott fényképeket és a digitalizált fotókból összeállított zenés rövidfilmet. Később meglátogatták a múzeum állandó kiállítását is, ahol már fotókat is készítettek.

TERMÉSZETFOTÓZÁS A nap utolsó programjaként Korbely Attila, a National Geographic egykori fotósának és az ELTE oktatójának bemutatóját láthatták az érdeklődők. A múzeum vendége a fényképkészítés rejtelmeibe avatott be bennünket, mesélt az Egyenlítőtől a sarkkörig tartó útjairól, fotóinak történetéről, amelyek közül néhányat be is mutatott az előadása során. A mezőkövesdi születésű fotográfus már gyerekkorában is vonzódott a természethez, nagy mértékben hatott a pályaválasztására erdész nagybátyja és állatorvos keresztapja, valamint a Bükki és a Hortobágyi nemzeti Parkok környezete. 
Korbely Attila célja az volt ezzel az előadással, hogy a Mezőkövesd környéki értékekre felhívja a figyelmet a munkája és a múltja által.
– Mezőkövesd fekvése nagyon kedvez a természetbarátoknak, hiszen 20 km-re délre pusztai tájakon keresztül halad az ember, aztán a Tisza vidéke is elragadó, északra pedig gyönyörű dombságok vannak, illetve a Bükkalja: elkényeztet a természet – mondta el Korbely Attila, természetfotós.
Tanácsot is adott azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a szakma iránt. 
– Ha valaki jó fotót szeretne készíteni, meg kell ismernie, úgymond a tudósává kell válnia az adott témának, állatnak, amiről a kép készül. Szerintem a leghitelesebb, ha az ember felveszi a kapcsolatot egy természetvédelmi őrrel és rajta keresztül ismeri meg a környezetet, hogy meg legyen mindig a távolságtartás az élővilágtól és ne lépjen át bizonyos határokat – hangsúlyozta a természetfotós.

Az előadás során bővebben beszélt kutatási projektjéről a hortobágyi Przewalski-vadlovak tanulmányozásáról és filmezéséről, az egyedülálló munkát láthatja a nagyközönség is, a mostani bemutatón egy rövid ízelőt kaphattunk belőle.

D. Anett

Kapcsolódó hírek