Ugrás a tartalomhoz

Elkészült a Szomolya felé vezető főút (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Átadták a Mezőkövesd-Szomolya közötti 4 km-es útszakaszt. A munkálatokat lezáró ünnepségen Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője mondott beszédet.

 

A magyar kormány tavaly decemberben döntött a 700 millió forintos támogatásról, melyből a Mezőkövesd közigazgatási területére eső út felújítására 200 millió forintot fordított a város. Az érintett útszakaszon kétrétegű aszfaltterítés, padkarendezés, valamint a szükséges helyeken árokprofilozás valósult meg, a munkálatokat a Szilvási Építő Kft. végezte. A most átadott résszel megújult a Mezőkövesd és Szomolya közötti teljes, 11 km-es útszakasz. 

– Mezőkövesd folyamatosan fejlődik, nagyon fontos, hogy az utak is megfelelő minőségűek és járhatóak legyenek. Minden évben megújul vagy a városban, vagy a térségben valamilyen út, amely nem csak a közlekedés szempontjából fontos, hanem az emberek és a települések közötti kapcsolatok kialakításának és fenntartásának is az egyik legfontosabb eszköze. Azt kívánom, hogy a jövőben legyen még jobb és tartalmasabb a viszony Szomolya és Mezőkövesd között – mondta el beszédében Tállai András, aki hozzátette, a kormánytámogatás fennmaradó részéből fog megújulni a Mátyás király út a Bogácsi úttól egészen a Mindszenty útig, valamint a Zsóry fürdő kör- és hullámmedencéjének rekonstrukciójára is sor kerül.

A miniszterhelyettes hangsúlyozta, Mezőkövesd és Dél-Borsod a fejlesztésekben élen jár, hiszen a jövő év végéig kb. 54 km hosszú útszakasz fog megújulni mintegy 4 milliárd forintból különböző európai uniós, illetve nemzeti forrásokból.

Mikes Csaba, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetési igazgatója összefoglalta a Mezőkövesd és Szomolya közötti út teljes megújulásának előzményeit: 2014-ben belügyminisztériumi forrásból és Szomolya önkormányzatával összefogva konzorciumban kezdődött a felújítás, majd 2015-ben a Közlekedés Operatív Program keretében 2 km-nyi szakasz rekonstrukciója valósult meg. 2016-ban saját fenntartási forrásból végzett a Magyar Közút Nonprofit Zrt. javításokat, idén pedig külön célzott forrásból Mezőkövesddel konzorciumban történt meg a rekonstrukció. 


INFOBLOKK

hossz: 3749 m útszakasz
munkaidő: 30 nap 
aszfaltmennyiség: 1660 m3 
padkaépítés: 440 m3 zúzott kő


Az ünnepségen részt vett dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd és Guczi István, Szomolya polgármestere, Peiker Tamás, a B-A-Z. Megyei Közút Nonprofit Zrt. igazgatója, ifj. Szilvási András, a Szilvási Építő Kft. ügyvezetője. A műsorban fellépett a szomolyai Rece Hagyományőrző Egyesület.

D. A.

Kapcsolódó hírek