Ugrás a tartalomhoz

Felhívás

Mezőkövesd hírei

A Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. és a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás 2011 novemberében különleges kiállítás megszervezését tűzte ki célul. Az Élő népművészet a mezőkövesdi kistérségben címet viselő tárlatot Mezőkövesden, a megújult Közösségi Házba, a térség legnagyobb kiállító termébe tervezzük. A kiállítás csak bemutatkozás jellegű, szakmai zsűrizésre nem kerül sor.

Ezen a kiállításon a mezőkövesdi kistérségben tevékenykedő népi alkotók munkáit szeretnénk a nagyközönség elé tárni. Az itt bemutatkozó alkotók közül csak keveseknek nyújt megélhetést ez a tevékenység. A többség saját maga és környezete örömére, a magyar népművészet, a kézműves hagyományok iránti elkötelezettsége miatt műveli nap, mint nap választott mesterségét. Általuk élnek tovább a magyar tárgyi kultúra hagyományai, ezért is érdemelnek megbecsülést, tiszteletet és figyelmet térségünkben. Reményeink szerint egy olyan reprezentatív anyagot tudunk összeállítani, melyet nem csak Mezőkövesden, de a kistérségben, illetve az ország nagyobb kiállítóhelyeire is elvihetünk. Mivel tudomásunk szerint ilyen összefogott népi alkotói bemutatkozás rég nem volt térségünkben, ezért a különböző témában és anyagokkal dolgozó kézművesek, népművészek, népi iparművészek gyűjteményes tárlatát hiánypótlásnak szánjuk.


Várjuk országosan elismert, akár mesteri címmel rendelkező, vagy amatőr egyéni illetve csoportos alkotók munkáit a mezőkövesdi kistérség településeiről: Bogács, Borsodgeszt, Borsodivánka, Bükkábrány, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Csincse, Egerlövő, Kács, Mezőkeresztes, Mezőkövesd, Mezőnagymihály, Mezőnyárád, Négyes, Sály, Szentistván, Szomolya, Tard, Tibolddaróc, Vatta

Kritérium, hogy a tárgyak csak - a népi művészetben használt - természetes anyagok felhasználásával készülhetnek, pl.: agyag, bőr, textil, fa, fém, csuhé, mézeskalács, stb. Várunk mindenféle textilmunkát, akár viseletet is, fazekas vagy kovácsoltvas termékeket, mézeskalácsos figurákat, csuhé-, szalma-, vessző-, dísz- és használati tárgyakat, bőrmunkákat, stb.
Egy alkotó vagy alkotóközösség maximum 5 db tárgyat, népművészeti terméket küldhet be kategóriánként, bemutatásra kész állapotban. 
Kérjük az alkotókat, néhány sorban mutassák be szakmai tevékenységüket, amit a kiállított tárgyak mellé fogunk kitűzni. 

A bemutatni kívánt munkákat a Közösségi Házba (Mezőkövesd, Szent László tér 24.) kérjük behozni 2011. október 28-ig.

Kérjük, a kiállításon való részvételi szándékát október 14-ig jelezze kollégánknál:

(Árvai-Simonyi Ágnes 49/500-135 vagy 30/292-2996)

Csatlakozzon felhívásunkhoz és legyen szereplője egy rendkívüli kiállításnak!

Kapcsolódó hírek