Ugrás a tartalomhoz

Gépésztalálkozó városunkban (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Tizenkilencedik alkalommal szervezték meg Mezőkövesden az Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozót. A járművek felvonulása és a cséplésbemutató mellett például stabil, valamint lokomobilok ismertetőjét és szakmai előadásokat is rendeztek szeptember 2-án. 

A találkozó a hagyományokhoz híven ebben az esztendőben is a gépjárművek látványos felvonulásával kezdődött városunk főutcáján. A menetben veterán motorok és autók, köztük mezőgazdasági és katonai gépjárművek, valamint autóbuszok, illetve személyautók vonultak végig a Mátyás király úton. A Z3 és Z30 Mezőkövesd Postagalamb Egyesület galambröptetést tartott a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban. 

MEGNYITÓ Az új alapítványi udvaron megrendezett nyitóünnepségen Csirmaz István, a Mezőgazdasági Gépmúzeumért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte a találkozó résztvevőit, majd Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár osztotta meg ünnepi gondolatait, aki a rendezvény fővédnökének, Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetség elnökének megbízásából érkezett a rendezvényre. A politikus egyebek mellett a gépgyártás fejlesztési terveiről beszélt.
Dr. Fekete Zoltán polgármester szintén mondott köszöntőt a rendezvényen, kiemelte, hogy a gépésztalálkozó a dolgozó, gondolkodó, gondoskodó emberek ünnepe, azoké, akik nem csak munkaeszközként, hanem szinte családtagként tekintenek a gépekre.
Hajdu Ráfis János múzeumalapító és Kádár Zoltán múzeumigazgató után Tállai András államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője mondott beszédet, aki egyebek mellett a gépmúzeum városban betöltött szerepéről osztotta meg gondolatait.
– Ez a múzeum nemcsak a traktoroknak, gépeknek a gyűjteménye, hanem a kulturális és szellemi értéke Mezőkövesdnek, a matyó kultúra mellett. Egy olyan hely városunkban, melynek minden szeglete, az évtizedek óta összegyűjtött tárgyak, gépek és szerkezetek szüleink, nagyszüleink életét és szokásait, hagyományait és kultúráját idézik – mondta Tállai András államtitkár. Az ünnepséget a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesületének kulturális műsora színesítette.
A megnyitó után az érdeklődők egy látványos gőzgépes cséplésbemutatót tekinthettek meg a budapesti Szekeres gépészcsalád és a Vácrátóti gépbarátok közreműködésével, majd Tóth Ernő kertészmérnök vezetésével megismerhették a gépésztalálkozó vendégeinek stabil és lokomobil típusú erőgépeit.

SZAKMAI ELőADÁSOK A Gazdaházban elsőként Bánfai Adrienn mutatta be a 2009-ben alakult Veterán Gépekért, Traktorokért Baráti Egyesületet, ezután dr. habil Horváth Sándor egyetemi tanár tartott előadást Széchenyi, a műszaki alkotó címmel. Lengyelné Kiss Katalin, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Öntészettörténeti és Múzeumi szakmacsoport tagja Ganz Ábrahám életét, munkásságát ismertette, míg prof. dr. Szunyogh Gábor, Mechwart Andrást, a magyar gépipar vezéregyéniségét mutatta be. Az előadások után a jelenlévők megkoszorúzták a törökszentmiklósi Lábassy János emléktábláját.

KÍSÉRőPROGRAMOK A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara információs sátrában a megye aktuális agrár életéről és pályázati lehetőségekről kérhettek tájékoztatást az érdeklődők, míg a Gazdaházban a Tudatom, én még jól vagyok című időszaki kiállítást tekinthették meg. Ezen felül egyebek mellett volt kovácsbemutató, működő makett- és modellkiállítás, valamint kukoricamorzsolás. Bemutatkozott a „Matyó ház” hímzőközössége Vámos Margit népi iparművész vezetésével, valamint a törökszentmiklósi Lábassy János Ipar- és Gyártörténeti Alapítvány, illetve a Serkei Gépmúzeum.
B. K.

Kapcsolódó hírek