Ugrás a tartalomhoz

Shotokan karate: küzdősport-bemutató

Mezőkövesd hírei

Cseréptörést és önvédelemre alkalmas gyakorlatsorokat mutatott be a kék öves Lukács Krisztián szeptember 24-én a Kavicsos-tó és Szabadidőpark területén. 

Az Egerből érkezett sportoló elmondta, a bemutató lényege a különböző formagyakorlatok prezentálásán túl, hogy mi magunk is képesek legyünk megtanulni és elsajátítani a mozdulatokat, valamint, hogy megértsük, melyik, mire alkalmas. Elsősorban önvédelemre használhatóak a bemutatott mozdulatsorok, amelyeket párja, valamint önként jelentkezők segítségével demonstrált a kék öves karatés. Továbbá röviden összefoglalta a küzdősport kialakulásának történetét és jellemzőit is.
A shotokan karate a 4 tradicionális karate ág, a japán szabadkezes harcművészetek egyike. A küzdősport a 19-20. század fordulóján alakult ki Okinava szigetén, alapítója Funakosi Gicsin mester. A shotokan szó jelentése: „ahol a fenyves zúgása hallható”, egyben Funakosi művészneve, valamint utal a küzdőcsarnokra is, ahol edzéseit tartotta. A sport művelői nagy küzdőtávolságot használnak, elsöprő erejű támadásokat, illetve védésből azonnali visszatámadást gyakorolnak. 
Az összefoglaló után Lukács Krisztián két egyszerű formagyakorlatot és azok értelmezését is megmutatta az érdeklődőknek, akik később botvívás- és önvédelmi technikákat is láthattak. A bemutató cseréptöréssel zárult, a sportoló kézfejjel, könyökkel és lábbal is bemutatta a látványos gyakorlatot.

D.A.

Kapcsolódó hírek