Ugrás a tartalomhoz

190 éve született Vajda János

Mezőkövesd hírei

A költő élete és munkássága volt a téma az Irodalmi Kávéház Klub találkozóján, melyen egyebek mellett az Üstökös, a Nádas tavon és A vaáli erdőben című verseket elemezték október 5-én a Közösségi Házban. 

 

A klubtalálkozó aktualitását a költő születésének 190., halálának 120. évfordulója adta. Az összejövetel elején Török Ferenc klubvezető röviden ismertette az író életrajzát, életének legfontosabb eseményeit, amelyek hatással voltak sorsának és költészetének alakulására. A nehezen indult, sajátos pálya alatt kevés igazán jó verse született, lassan érő költőnek számított, jelentősége abban rejlik, hogy költészete volt az összekötő kapocs Petőfi és Ady között, azaz a romantika és a szimbolizmus között – hangzott el az összejövetelen. Ady Néhai Vajda János című verséből is idézett a klubvezető, elmondta, hogy a két költőben sok közös van, köztük az otthontalanság érzése és az ún. magyar árvaság. Vajda keveset kapott az élettől, magányosság volt az osztályrésze, pedig minden vágya az volt, hogy megbecsüljék és szeressék, hogy népe úgy tekintsen rá, mint ahogy érte küzdő legjobb fiaira tekint. A büntetésből kapott osztrák katonaság, szülei halála és szerelme, Gina elvesztése tovább fokozta elkeseredettségét és magányát. 
Az irodalombarátok elemezték az Üstökös című versét, amely magányosságának egy konkrét példája, a magány filozofikus értelmezése.

D. A.

Kapcsolódó hírek