hu en de pl
ma 2020. február 20. (csütörtök) 18:11 Aladár, Álmos névnapja van

Sajtóközlemény

342,8 millió forintos támogatást nyert Mezőkövesd Város Önkormányzata a TOP-2.1.2-15 számú „Zöld város kialakítása” tárgyú felhívásra benyújtott pályázatával. Rendezvény- és konferenciaterem, sport rekreációs központ és közösségi kert kialakítása valósul meg a városban a TOP-2.1.2-15-BO1-2016-00005 azonosító számú projekt keretében. 


A fejlesztés alapvető célja Mezőkövesd járásközponti szerepének erősítése, a városi életminőség javítása, vonzó városkép kialakítása, a városkép esztétikai értékeinek megőrzése, közszolgáltatások infrastrukturális fejlesztése, közösségi, városi funkciók bővítése, a szolgáltatások minőségének és elérhetőségének javítása. Továbbá a lakosság és az ide látogatók számára megfelelő színvonalú kulturális élet biztosítása, turisztikai potenciál erősítése, hagyományokra épülő turisztikai attrakciók fejlesztése. A teljes pályázat befejezése 2019-re várható. 

A projekt hozzájárul a színvonalasabb közösségi élet feltételeinek megteremtéséhez, illetve növeli a település népességmegtartó erejét. A zöldfelületek növelése nemcsak kellemesebb környezetet biztosít, hanem lehetőséget ad szabadidős programok megrendezésére is. A belváros fejlesztése hozzájárul a kereskedelmi és szolgáltató egységek színvonalasabb környezetének kialakításához. 

A projekt fő elemei: 
1. Rendezvény- és konferenciaterem kialakítása a volt kistemplom épületében
2. Sport rekreációs központ létrehozása a Szomolyai út végén található „Kőképnél”, skate-pályák építése, zöld felületek, gyalogutak és kapcsolódó kiszolgáló épület kialakítása. A helyszínen egy olyan, lelátóval körbevett területet hoznak létre, melyben különféle, gördeszkások és -korisok, valamint biciklisek részére akadályokat építenek, ahol akár nemzetközi versenyeket is rendezhetnek majd. Két kisméretű grundfocipályát – kapukkal és labdafogó hálóval –, valamint egy olyan mesterséges dombot is felépítenek, melyen télen szánkózni, hócsúszkázni lehet. Az ingyenesen használható pályák körül hangulatos sétányokat terveznek.
3. Közösségi kert kialakítása az Egri úti lakótelepen, a Kánya-patak mentén.
4. Infrastrukturális beruházásokhoz kapcsolódó kötelező szoft tevékenységek: környezettudatosság és integrált szemlélet erősítése a lakosság körében: a zöld város kialakításához kapcsolódó helyi társadalmi akciók megvalósítása, közösségi munka szervezése (lakossági növényültetés, virágosítási napok), önkormányzatok által vezérelt, környezettudatosságot erősítő oktatás, szemléletformálási kampányok, akciók, illetve humánkapacitás-fejlesztés: az önkormányzat hatósági funkciójának hatékonyságát javító, a település fejlesztését és rendezését szolgáló innovatív városrehabilitációs gyakorlatok terjesztése, azok alkalmazását elősegítő képzések, tájékoztatók támogatása, kompetenciafejlesztés.

Vállalt indikátorok: 
Városi területeken létrehozott vagy helyreállított nyitott terek (m2): 8.772 m2 
Integrált városfejlesztési stratégiákba bevont területek lakossága (fő): 16.394 fő
Bel- és csapadékvíz-védelmi létesítmények hossza (m): 160 fm
Városi területeken épített vagy renovált köz- vagy kereskedelmi épületek (m2): 716,68 m2
Megújult vagy újonnan kialakított zöldfelület nagysága (m2): 24.692 m2


Vissza

*

Webkamera: Kavicsos-tó
és SzabadidőparkVLC Media Player letöltése

 


Weboldalkészítés