Ugrás a tartalomhoz

Elindult a szociális földmunkaprogram

Mezőkövesd hírei

Sikeresen szerepelt városunk Önkormányzata a Wekerle Sándor Alapkezelő által kiírt pályázaton. 
Mezőkövesd 3,5 millió forintot nyert a szociális földmunkaprogram megvalósítására. 

A képviselő-testület július 28-ai rendkívüli ülésén döntött a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megbízásából, a Wekerle Sándor Alapkezelő által kiírt pályázaton való részvételről.  Az igényelt 4 millió forintból összesen 3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert városunk a földmunkaprogram megvalósítására. Az önkormányzat által kidolgozott helyi programnak két fő pillére van. Az egyik a város önellátását alapozná meg, legalábbis ami a zöldség és virágbeszerzéseket illeti.  A második pillérében pedig földterületet kívánnak biztosítani azoknak az alacsony jövedelmű embereknek, akik saját és családjuk fenntartáshoz ezt igénylik, és szerződésben vállalják a terület rendszeres művelését. A sikeres pályázat révén már októberben megkezdték a munkát az érintett területen. 

Jelenleg a termelő munka előkészítése zajlik. Az ősz folyamán megtörténik a szükséges eszközök beszerzése, valamint a tapasztalatgyűjtés olyan településeken, ahol már eredményesen működik a program.  zöldségtermesztésre kijelölt területet már előkészítették, feltárcsázták, így készen áll a tavaszi zöldségek ültetésére, vetésére. Az idei feladatokhoz tartozik még a vízutánpótlás biztosítása is. 
A program másik elemének, a virágtermesztésnek az előkészülete már elkezdődött, amely a Zsóry fürdő egyik, a látogatóktól elzárt területén történik. Itt azokat a virágokat termesztik meg, amelyek később a város köztereire kerülnek. Emellett itt termesztik meg a tavasszal az önkormányzati földterületen elültetendő zöldségpalántákat. 
A munkát közfoglalkoztatottak végzik, akik így nemcsak a városi, de saját szükségleteikre is termelhetnek. Az őszi előkészületek után kora tavasszal kezdődhet meg a növények a palánták nevelése, majd elültetése.

Kapcsolódó hírek