Ugrás a tartalomhoz

Átadták a hőmegtakarítási beruházást

Mezőkövesd hírei

Átadták a Zsóry Gyógy-és Strandfürdő hőenergetikai fejlesztését. A projekt legnagyobb előnye, hogy a beruházás révén energiatakarékosabbá vált a fürdő. 

A mintegy 180 millió forint összköltségű hőenergetikai fejlesztés a „Zsóry fürdő termálvíz hasznosítására épülő épületgépészeti rekonstrukció” című pályázat keretében valósult meg, melyhez 50% önerőt biztosított Mezőkövesd Önkormányzata. A projekt a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával jöhetett létre. A nagyszabású fejlesztés célja, a fürdőben elhasznált gyógyvíz újrahasznosítása volt. A vizet elsődlegesen az épület fűtésére fogják felhasználni, de ezen túlmenően padló, vagy a vízfűtésére is alkalmas lehet. A rendszer egyik fontos eleme egy nagy teljesítményű hőszivattyú beépítése volt, amely a víz forgatását fogja segíteni. 

A kivitelező cég májusban kezdte el a munkálatokat, melynek első elemeként az uszoda és az élménymedence melletti területen fektették le a vezetékeket. A kábelek elhelyezése után betemették az árkokat, így rövid időn belül a látogatók újra birtokba vehették az érintett területet. Emellett folyamatosan dolgoztak a nagy teljesítményű hőszivattyú létesítésén és a hozzá tartozó gépház megépítésén. 
A hőenergetikai fejlesztés átadó ünnepségét október 26-án rendezték meg, ahol Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára mondott beszédet. Az államtitkár kiemelte, hogy az elmúlt időszakban számos fontos fejlesztés valósult meg a településen, ez a mostani azonban nem annyira látványos, de a jövő szempontjából nagy jelentőséggel bír. 
Tállai András méltató szavai után a kivitelező, DH Szerviz Kft. képviseletében ifj. György Zoltán mutatta be a projekt műszaki tartalmát. Ezt követően Tállai András államtitkár, dr. Fekete Zoltán polgármester és ifj. György Zoltán ünnepélyes szalagátvágással átadták az elkészült beruházást, majd pedig megtekintették a hőszivattyú gépházat. Az ünnepség színvonalát emelték Mozer Boglárka, a Mezőkövesdi Hang Stúdió Egyesület tagjának énekes produkciói.
A megvalósult beruházásnak köszönhetően egyebek mellett az új wellness részleg padlófűtése, a régi közlekedő rész, valamint a földszinti és az emeleti öltöző fűtése is megoldódott. 

Kapcsolódó hírek