Ugrás a tartalomhoz

Nem mind unoka, aki azt állítja!

Mezőkövesd hírei

Az ország egyes területein 2017 évhez képest 2018-ban megnövekedett az úgynevezett „unokázós” módszerrel elkövetett csalások száma. Az okozott kár értékéke pedig többszörösére emelkedett. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt két évben nem követtek el ilyen típusú bűncselekményt, ez viszont nem jelenti azt, hogy a jövőben nem gyűrűzhet be szűkebb pátriánkba is az idősek részéről a család iránti aggodalmat kihasználó csalási forma.

 

Annak érdekében, hogy ez az elkövetési mód ne terjedhessen el szükséges a bűnözők által alkalmazott technikák és a védekezési lehetőségek ismertetése. Elsősorban az időskorú lakosság és a hozzátartozóik részére kívánunk tanácsokat adni, hogy nagy biztonsággal ismerjék fel a bűncselekményt és felkészülten reagáljanak a történtekre.
 
Mi is az az „unokázás”?
- Az időseket a késő délutáni, éjszakai órákban telefonon hívják fel az elkövetők.
- Az áldozatokat részben telefonkönyvekből választják ki, az „özv.” és az „id.” előtaggal rendelkező neveket részesítik előnyben. Másrészt találomra is választanak telefonszámokat.
- A csaló azt állítja, hogy ő a hívott fél unokája, gyereke és valamilyen nagy bajba került, amit csak pénz átadásával lehet orvosolni.
- A fentiek szerint a felhívott szépkorú sértettek körülbelül egyharmada a kért összeget, ékszert átadja.
- Az összeg több 10.000 forint vagy akár milliós nagyságrendű is lehet. 
 
A legenda ismert formái
A csalók által az időseknek előadott történetek a bűncselekmény típus első észlelése óta változtak és változni is fognak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az eredeti tévedésbe ejtő módszert ne alkalmaznák a mai napig. Minden legendában közös a hozzátartozó kiszolgáltatott helyzetére való hivatkozás és a pénzkérés. Az alábbiakban gyakran előforduló megtévesztési módszereket ismertetünk.
- Az eredeti: az „unoka” a saját nevében telefonál, a sértettet „mamának, papának” szólítja.
Elmondja, hogy balesetet okozott és szüksége lenne pénzre, hogy a kárt megtérítse. Amennyiben
gyorsan fizet, úgy nem lesz rendőrségi eljárás az ügyből. Mivel pénze nincs, csak a nagyszülők tudnak segíteni. A helyszínről nem mehet el, de elküldi egy ismerősét a pénzért.
- Az „unoka” sírva telefonál és azt állítja, hogy nagy tartozása van, ezért elrabolta a maffia, váltságdíjat kell fizetnie, különben megölik. Nem tudja, kihez forduljon. Pénz és ékszer is jó fizetség gyanánt. A pénzt a sértettnek el kell helyeznie egy kukánál, vagy máshol közterületen.
- Egy „mentős” telefonál, hogy az „unokát” baleset érte. A balesetet az „unoka” okozta és sürgősen pénzre van szüksége. Amiért egy „mentős” el fog menni. 
- Egy „rendőr” telefonál, hogy az „unoka” nagy bajba került. Pénzért, ékszerért cserébe el tudja intézni, hogy ne kerüljön börtönbe. A pénzért egy magát rendőrnek kiadó személy megy el.
 
Miért az időskorúak a sértettek?
- ők a legvédtelenebbek, leghiszékenyebbek.
- Többségüknek van unokája és némi megtakarított – akár temetésre félretett – vagyona és évek során összegyűjtött ékszere.
- Koruknál fogva gyengül a látásuk, hallásuk és a mozgásuk is nehézkes.
- A megfigyelő- és visszaemlékező képességük hanyatlik.
- Az életük értelmének a családot, gyereket, és főleg az unokát tekintik, akiért bármit megtennének.
 
Mit tegyen, hogy ne váljon áldozattá!
- Először is nyugodjon meg. Gondolja végig, mennyire életszerű az előadott történet.
- Ha teheti visszakérdezéssel, konkrét kérdésekkel próbálja meg beazonosítani, leellenőrizni a telefonálót!
- Szakítsa meg a vonalat!
- Hívja fel azt a személyt (az ön által ismert telefonszámán), akire hivatkozva telefonáltak. Győződjön meg róla, hogy valóban ő került-e bajba!
- Amennyiben nem éri el a hívott felet vagy nem veszi fel a telefont, úgy ne gondoljon a
legrosszabbra. Hívja fel valamelyik közeli hozzátartozóját, ismerősét (pl.: édesanyja, házastársa, barátnője, testvére, szomszédja) és rajta keresztül tisztázza a történteket.
- Hívja azonnal a Rendőrséget az 112-es segélyhívó telefonszámon.
- Ne adjon át pénzt vagy ékszert ismeretlen személynek, de jegyezze meg, hogy a pénzért érkező személy milyen rendszámú, színű és típusú gépkocsival érkezett.
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei
Rendőr-főkapitányság

Kapcsolódó hírek