Ugrás a tartalomhoz

Új géppel bővült a Gépmúzeum

Mezőkövesd hírei

Új géppel, műtárggyal gazdagodott a Mezőgazdasági Gépmúzeum. A mintegy 20 tonnás stabil motor december 13-án érkezett meg a múzeumba.
 

A gyűjtemény új tagja egy, 1943-ban, a Ganz gyárban készült szívógázmotor, amelynek működés közben percenként 250 volt a fordulatszáma. A motor korábban egy sajómercsei malomban működött. Az új műtárgy a Múzeum egyik legnagyobb motorjának számít.
Hajdu Ráfis János múzeumalapító több évvel ezelőtti gyűjtőútja során fedezte fel a már akkor használaton kívül lévő motort, de akkoriban nem volt lehetősége megvásárolni azt. Felhívására a miskolci malom ezt a motort megmentette, beszállította a telephelyére. A malom évek során megszűnt. A helyén felépülő új malom, a Komáromi Pannonmill Zrt. a Ganz típusú motort teljesen ingyen felajánlotta a gépet a Gépmúzeum számára. Az intézménynek csupán a műkincs elszállításáról kellett gondoskodnia.
A 20 tonnás motort és tartozékait a mai, korszerű technikával sem volt könnyű eljuttatni és a múzeumban elhelyezni, de a támogatók segítségével és összefogással sikerült megoldani a monstrum elszállítását.
Az elszállításban, a motor szét- és összeszerelésében nagy segítséget nyújtott a  miskolci Globál Kft., a Hermann Ottó Múzeum, a Szilvási Trans Kft., a Kiss és társa Kft., valamint a Bakai Kft.
Hajdu Ráfis János múzeumalapító régi álma vállt valóra azzal, hogy ez a különleges gép helyet kaphatott a gépgyűjteményben. Reméljük, hogy rajta kívül, még sok gépszerető embernek nyújt majd feledhetetlen élményt, ha ellátogatva a múzeumba megtekintheti ezt a nagy múltú stabil motort.

Kapcsolódó hírek