Ugrás a tartalomhoz

Felhívás

Mezőkövesd hírei

 A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság a balesetmentes közlekedés érdekében a helyi sajátosságok figyelembevételével

FELHÍVJA A LAKOSSÁG FIGYELMÉT A KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS SZABÁLYAIRA

 Mezőkövesd városban nagy hagyománya van a kerékpáros közlekedésnek. Ez örömteli dolog, mert mind környezetünk, mind egészségünk megóvásában pozitív hatással bír. A város vezetése is szorgalmazza e sportos közlekedési módot, ezért útépítés, járda térkövezés során külön figyelmet szentelnek a kerékpáros közlekedés segítésére, járda le-és feljárók kialakításával.  

A jól átgondolt közlekedésszervezésnek köszönhetően a gépjárműforgalom jelentős részét sikerült a város úthálózatán kívülre terelni, de a város főutcáján így is sok gépjármű halad végig.
A jelentős kerékpáros forgalomból kifolyólag egyre gyakrabban történnek surlódások a közúti közlekedés más résztvevőivel. Egyre több kerékpáros a gyalogos forgalom részére kialakított járdát veszi igénybe úticélja elérése érdekében, ezzel veszélyeztetve gyalogos társaik testi épségét. A kijelölt gyalogátkelőhelyen a kerékpáros a járműről leszállva, azt áttolva közlekedhet!

Rendőrkapitányságunkra több jelzés érkezett, mely szerint a járdán nagyobb sebességgel haladó kerékpáros szemből, illetve hátulról elsodorta, vagy fellökte a járdán közlekedő gyalogost. Az Idősügyi Tanács külön kéréssel fordult e tekintetben a Kapitányság felé.
 
FELHÍVJUK A TISZTELT LAKOSSÁG FIGYELMÉT, HOGY A JÁRDA A GYALOGOSOK BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSÉRE SZOLGÁL!
 
Minden nyolcadik balesetet kerékpárral közlekedő személy okoz, ezért fontos a biztonságos kerékpározásra vonatkozó szabályok betartása, s gyermekeink helyes közlekedésre való oktatása, nevelése!
Kerékpározás előtt ellenőrizze, hogy az alábbi tartozékokkal fel van-e szerelve a jármű: 
    1. Előre fehér fényt kibocsátó lámpa
    2. Hátra vörös fényt kibocsátó lámpa
    3. Vörös színű hátsó prizma
    4. Borostyánsárga színű küllőprizma, legalább az első keréken
    5. Két, egymástól független fék
    6. Csengő
E tartozékok hiányában szabálysértést követ el, de ami sokkal fontosabb: saját biztonságát veszélyezteti!
Ezen kívül a fényvisszaverő ruházat lakott területen kívül az úttesten éjszaka, vagy rossz látási viszonyok között szintén kötelező felszerelés!
 
Kerékpárosok által gyakran elhangzó TÉVHIT: 
„A járdán szabad biciklizni” „Az önkormányzat megengedte” 
NEM IGAZ, a járdán általában tilos kerékpározni! Lakott területen csak ott szabad járdán kerékpárral közlekedni, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, és akkor is csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel. Fontos még tudni, hogy amennyiben egy úton tilos kerékpározni, az nem jelenti azt, hogy akkor ott a járdán szabad kerékpározni, kivéve 12 éven aluliaknak főút mellett.
“Egymás mellett is szabad kerékpározni” 
NEM IGAZ, közúton általában nem szabad egymás mellett kerékpározni, csak önálló kerékpárúton ad erre lehetőséget a KRESZ.
“Bringával jó kutyát sétáltatni”
A KRESZ viszont TILTJA, hogy kerékpáron ülve állatot vezessen! Lehet, hogy kényelmes, de balesetveszélyes nem csak az Ön, hanem a többi közlekedő, sőt, a kutya számára is.
“A kerékpárutak vagy gyalog- és kerékpárutak használata nem kötelező” 
A kerékpárutakat, valamint a gyalog- és kerékpárutakat KÖTELEZő HASZNÁLNI, kivéve ha az ezzel párhuzamos úttesten kerékpáros nyom is található. A gyalog-és kerékpárutakra vonatkozóan még egy kivétel szerepel a KRESZ-ben: ha a gyalog-és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok tovább haladását akadályozná, a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek.
 
Teendők baleset esetén:
 A körültekintően és figyelmesen közlekedőkkel is történhetnek balesetek, legyen szó hivatásos sofőrről vagy hétköznapi közlekedőről. Ezért fontos összefoglalni, hogy mi a teendő, ha esetleg egy baleset részesévé válunk.
A balesetben érintett valamennyi jármű vezetője köteles:
    • Megállni 
    • A balesetben megsérült személynek segítséget nyújtani
    • A további baleset elkerülésére mindent megtenni
Személyi sérüléssel járó baleset esetén mindenképp a mentők után értesítse, és várja meg a rendőrséget! Sokszor az ütközést követő sokk és adrenalin miatt nem veszi észre az ember, hogy komolyabb baja lett vagy, hogy a kerékpárja nagyobb kárt szenvedett. Ilyenkor a vétkes vezető sokszor megígéri, hogy majd kifizeti a kárt, elérhetőséget cserélnek, és aztán soha többet nem látni az okozót, tehát ragaszkodjon rendőrhöz!
A balesetben a baleset okozójának kell megtérítenie a keletkező költségeket. A járművekben keletkező károkat ugyancsak a baleset okozójának kell állnia. A kártérítési igényt azonban csak a baleseti jegyzőkönyv alapján lehet érvényesíteni. Ha a balesetnek voltak szemtanúi, kérje el a lakcímüket és telefonszámukat, hogy vitás helyzetben segíthessenek. 
Tudta?
Ha Ön a hibás, Önnek kell minden kárt kifizetnie. Már egy horpadás a kocsin többszázezres tételt jelenthet, amihez hozzájön még a saját kár. 
Több piaci szereplő kínál kerékpáros biztosítást, s néhány lakásbiztosításban is van erre vonatkozó pont. Érdeklődjön a saját biztosítójánál!
 
Kérjük a Mezőkövesden kerékpárral közlekedőket, hogy a járdán való közlekedést mellőzzék, illetve csak abban a szükséges esetben vegyék igénybe a járdát a kerékpárral történő közlekedésük során, amennyiben az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, valamint ha nincs kerékpárút, kerékpársáv vagy a kerékpározásra alkalmas útpadka.
 
A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság a balesetek elkerülése, valamint az idősebb korosztály védelme érdekében a fenti közlekedési szabályok betartását ellenőrzi!
    
 
 
 

Kapcsolódó hírek