Ugrás a tartalomhoz

Egységes irányítás (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Január 1-jén hatályba lépett az új katasztrófavédelmi törvény, melynek értelmében egységes állami irányítás alá kerültek a tűzoltóságok. A változásokról ünnepélyes állománygyűlés keretében tájékozódhattak városunk tűzoltói január 3-án.

Mint ismert 2012. január elsejétől állami irányítás alá került a tűzoltóság. Az eddig hivatásos önkormányzati tűzoltóságok finanszírozása ettől az évtől szintén az állam feladatai közé tartozik. A jogszabály rendszerének átalakításával olyan hatósági, illetve szakhatósági jogkörökkel bővül, amelyek eddig nem tartoztak a rendszerhez.
Az átalakítás egyik legfontosabb célja, hogy a tűzoltók minden településre el tudjanak érni 25 percen belül. További jelentős és fontos változás a hatósági és szakhatósági jogkörök bővülése.
A jogi háttér átalakításának köszönhetően többek között mostantól a közúti mellett, a vasúti, vízi, valamint légi úton történő veszélyes anyag szállítást is tudják majd ellenőrizni a szakemberek. Borsod-Abaúj-Zemplén megyét a közút mellett elsősorban a vasúti szállítás érinti. Az átalakításnak köszönhetően átláthatóbb és hatékonyabb lesz a tűzoltóságok működése, ezen túlmenően a munkahelyteremtésre is jótékony hatással lehetnek a január elsejétől bevezetett intézkedések.
Az ünnepélyes állománygyűlés végén Lipták Attila tűzoltó ezredes díszszalagot kötött a mezőkövesdi tűzoltók lobogójára, mellyel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei  Katasztrófavédelmi Igazgatóság első embere hivatalosan is átvette a mezőkövesdi tűzoltó-parancsnokságot.

Kapcsolódó hírek