Ugrás a tartalomhoz

Maradjon otthon mindenki és tegye rendbe környezetét!

Mezőkövesd hírei
 
Mezőkövesd polgármesterének kezdeményezése

Nyomravezetői díjat ajánl a város tisztaságának érdekében dr. Fekete Zoltán polgármester azoknak, akik segítségével fény derül a város belterületén illegális szemetelőkre.
 

Újabb lépésre szánta el magát dr. Fekete Zoltán, akinek szívügye a tiszta és szemétmentes város: az illegális szemetelés visszaszorítása érdekében. Minden olyan állampolgár, aki megfelelő és alapos információval tud szolgálni arról, hogy ki az, vagy kik azok, akik adott helyen illegális hulladékot helyeznek el, és ennek nyomán az eljárás eredményesen lefolytatódik, egyszeri 20 ezer Ft-os nyomravezetői díjban részesülnek. A bejelentéseket a Mezőkövesdi Közös Önkormányzati Hivatal Városfejlesztési és Városüzemeltetési Iroda telefonszámán, a 49/511-514-es számán, illetve a közterület-felügyelet 06-30/278-06-36-os számán lehet megtenni.

Szigorú és folyamatos ellenőrzést kezdett a mai naptól az önkormányzat, a képviselő-testület hivatalba lépést követő fél év türelmi idő elteltével – tájékoztatta továbbá a sajtót a városvezető ma délelőtt: a belterületi ingatlanokat meghatározott rend szerint fogják ellenőrizni, azokat pedig, akik nem tartják rendben portájukat, szigorúan büntetni fogja az önkormányzat.

– A kijárási korlátozás időszakában élünk most, amikor otthon kell tartózkodni, és csak nyomós indokkal hagyhatjuk el otthonunkat: hogy ne teljen eredménytelenül ez az időszak, tegye rendbe mindenki a saját környezetét! Minden nap legalább 2 utcában ellenőrzést fogunk tartani és amelyik portán szemetet, hulladékot vagy egyéb, a közösséget irritáló, zavaró dolgot tapasztalunk, akkor ott már nem figyelmeztetni fogunk, hanem a büntetés és a szankció eszközével fogunk élni. Természetesen ha súlyosabb esetet tapasztalunk, akkor büntető feljelentést is teszünk – mondta el dr. Fekete Zoltán.

Ellenőrizni fogják, hogy található-e akár kommunális, akár inert hulladék az ingatlan udvarán, illetve a hulladékgyűjtő edényzet meglétét is. Ha problémát találnak, szigorú pénzbírságot szabnak ki, amely 50-100 ezer forintról – ezt 8 napon belül ki kell fizetni – tovább nőhet, illetve egyéb szankciókat is bevezetnek. 

– Azok az állampolgárok, ingatlantulajdonosok vagy -használók, akiket valamilyen szankció alá veszünk, mert a közösségi együttélés alapvető szabályait nem tartják be, az önkormányzattól nem kaphatnak lakásfenntartási támogatást, illetve a tanszertámogatást sem folyósítjuk addig, amíg a porta nincsen rendben  – hangsúlyozta a polgármester.

Tavaly ősz óta összesen 33 esetben szabtak ki – 1,6 millió forint összegben – közigazgatási bírságot a számtalan felszólítás mellett, épp ezért a 6 hónap leteltét követően döntöttek a keményebb szankciók mellett. Az önkormányzat közterület-felügyelőivel és a Mezőkövesdi Rendőrkapitánysággal közösen folytatott akciója mostantól még nagyobb erőkkel zajlik majd, és igénybe vesznek technikai segítséget is. A program egészen addig lesz folyamatban, míg tartós eredményeket nem érnek el.

Kapcsolódó hírek