Ugrás a tartalomhoz

Visszatérhettek az iskolákba

Mezőkövesd hírei

Június 2-tól a Mezőkövesdi Általános Iskola tagintézményeiben is tanulhatnak a gyerekek, behívhatják a pedagógusok a diákokat felzárkóztató órákra, de továbbra is érvényben marad a digitális tanrend.

 Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár bejelentése alapján június 15-ig marad a tantermen kívüli, digitális munkarend, június 2-tól pedig engedélyezve van foglalkozások szervezése az iskolákban. – Az a változás, hogy eddig nem mehettek be az iskolákba sem a diákok, sem a pedagógusok, június 2-től azonban már látogathatják az intézményeket a megfelelő feltételek betartásával. Az elmúlt hónapokban azon szülők, akik nem tudták biztosítani otthonról a felügyeletet, behozhatták az iskolákba a gyerekeket és napi nyolc órán keresztül gyakorlatilag gyermekmegőrzést vállalt az intézmény kiscsoportos foglalkozások keretében. Ez június 2-tól is ugyanígy működik, tehát azok a szülők, akik visszamentek dolgozni és nem tudják megoldani az otthoni felügyeletet, behozhatják a diákokat az iskolákba és számukra a tantermekben folytatódik a digitális oktatás. A rendszer másik formája, hogy a pedagógusok behívhatják azokat a diákokat, akiket nem tudtak elérni az elmúlt hónapokban és úgy gondolják, hogy korrepetálásra, felzárkóztatásra vagy esetleg szakköri foglalkozásra van szükségük és számukra tarthatnak foglalkozásokat. Ezek nem egész naposak, hanem 45 perces órák, amikor a tanév végére készítik fel a tanulókat. Hangsúlyozom, hogy ehhez hozzájárulás szükséges, a szülő dönthet úgy, hogy a járványhelyzetre való tekintettel még ne menjen iskolába a gyermek. A tantermekben rendelkezésre állnak a digitális táblák, az informatikai termek is, tehát a diákok egyrészt elektronikusan is tudják folytatni a tanulást, illetve az iskolákban a pedagógusok személyesen is tudnak nekik segíteni – foglalta össze Gál János, a Mezőkövesdi Tankerületi Központ igazgatója, aki hozzátette, gyakorlatilag 7 órától nyitva vannak az intézmények és 17 óráig biztosítják a diákok számára a felügyeletet. – Ez a rendszer működik 15-ig, utána június 26-ig pedig kötelező az iskolákban napközis felügyeletet biztosítani, amelynek keretében foglalkozásokat is nyújtunk a diákok számára. Végeztünk felmérést ezzel kapcsolatban az elmúlt napokban a Központ iskoláira kiterjedően és van rá igény, június 2-ig naponta kb. 20-25 diák részére kérték a felügyeletet és úgy látjuk, hogy nőni fog a szám, a 100 főt is elérheti. A Bárdosban zajló felújítás miatt 15-e után a Szent Imrébe mehetnek majd a gyerekek – összegezte a tankerületi igazgató, aki továbbá elmondta, a járványügyi szabályok továbbra is érvényben vannak, maximum 10 fő lehet egy csoportban, a másfél méteres távolság betartására odafigyelnek, valamint a gyakori kézmosásra, kézfertőtlenítésre és szellőztetésre is. A maszk viselése ajánlott, de nem kötelező. A tanulók ebédelhetnek az iskolákban június 15-ig, utána pedig a nyári diák étkeztetés június 26-ig folytatódik. Elmondta, az iskolabuszokat nem indították el, az a diák, aki például Egerlövőről járt Mezőkövesdre, a lakóhelye szerinti intézményben tanulhat.


ÉV VÉGE Gál János elmondta, a tanévzáró ünnepségek elmaradnak, a diákok a Kréta rendszeren keresztül megkapják az év végi érdemjegyekről szóló értesítést és amennyiben az osztály főnökök, illetve az intézményvezetők úgy döntenek, hogy szeretnének bizonyítvány osztást, akkor a járványügyi szabályok betartásával kis csoportos formában megtehetik. A bizonyítvány átvétele nem feltétele az év lezárásának. – Az alapfelállás, hogy amennyiben lehetséges, ne szervezzenek az iskolák a tanévzáró és ballagási ünnepségeket. Azonban a szülők és diákok részéről van igény a ballagások megtartására és a járványhelyzet enyhülésével változott ez az alapfelállás is. A Központ iskoláiban a 8. osztályosok a járványügyi szabályok betartásával ballaghatnak, zárt körben, ballagónként két szülő mehet az iskola területére. Lesz ballagás, de nem a megszokott módon, az ünnepségek nem lesznek megtartva – foglalta össze Gál János. 

NYÁR Júliusban és augusztusban napközis táborokat – háromszori étkezéssel, különböző programokkal – szerveznek meghatározott létszámban, azon diákok számára, akik igénylik, ennek a kidolgozása még folyamatban van, ottalvós táborokat pedig a jelenlegi állás szerint nem szerveznek. – A Központ iskoláiban nyáron tisztasági festéseket, meszeléseket végzünk, az udvarok karbantartása is megvalósul, az elsősök tantermeit is rendbe tesszük. A Bárdos felújítása elindult és ha az ütemterv szerint haladnak a munkálatok, a tervek szerint szeptemberben már egy új intézménybe térhetnek vissza a diákok – mondta el a tankerületi igazgató, aki arról is beszélt, már a járvány kezdetén, illetve amikor beindult a digitális oktatás, minden intézményükben teljes körű fertőtlenítést zajlott, valamint megtörténtek a tavaszi nagytakarítások, a mosdók, ablakok, tantermek, padok, székek fertőtlenítése, takarítása. Sok helyen a karbantartók, a takarítónők olyan munkákat is elvégeztek, amelyek a nyári karbantartási időszakra szoktak esni, kisebb mértékű felújításokat, festéseket, meszeléseket, így a gyerekek egy tiszta, rendezett fertőtlenített iskolába térhettek vissza június 2-án.

D. Anett 

Kapcsolódó hírek